latinica  ћирилица
12/04/2015 |  10:01 | Autor: Agencije

Borba oko obilježavanja kaloričnosti alkohola

Brisel pokušava da uvede označavanje broja kalorija na alkoholnim pićima kao što su pivo, vino i viski kao vid borbe protiv pijančenja i alkoholizma, čemu se suproststavljaju zemlje proizvođači vina i lobiji.
Alkohol (ilustracija) - Foto: The Telegraph
Alkohol (ilustracija)Foto: The Telegraph

Evropski parlament je krajem marta prešao prvu fazu u pravcu obilježavanja kalorijske vrijednosti alkoholnih pića kada je usvojen prijedlog rezolucije i pozvana Evropska komisija (vlada) da predloži zakon, najkasnije do kraja 2016. godine kojim će postati obavezujuće označavanje nutritivne vrijednosti (kalorije i sastojci) na alkoholnim pićima, prenosi Beta.

U prijedlogu rezolucije takođe se traži da na etiketi piše da alkohol predstavlja rizik za trudnice i vozače. Rezlucija koja je neobavezujuća treba da bude odobrena na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta krajem aprila.

Tekst je predložila Glenis Vilmot iz redova britanskih laburista prilikom prerade pravila o označavanju prehrambenih proizvoda, što je završeno 2011.godine.

Evropljani najveći potrošači

Uprkos tome što sada piju manje poslije vrhunca dostignutog tokom sedamdesetih godina 20. vijeka Evropljani su i dalje najveći konzumenti alkohola na svijetu.

Brisel procijenjuje na 155 milijardi evra godišnje socijalne troškove koji se pripisuju pretjeranom uživanju u piću u EU.

Vilmotova se tada borila da se isti propisi za obilježavanje sastojaka primjene i na alkohol.  To je, kako kaže, bilo uzaludno zbog jakog lobiranja iz industrije, tako da je zadovoljna što je ovaj prijedlog rezolucije sada usvojen.

„Većina nas zna da treba piti umjereno. Međutim, uticaj konzumiranja alkohola na naše zdravlje daleko je od očiglednog“, rekla je Ilarija Pasarani iz Evropskog biroa za potrošače.

Prema njenoj ocjeni, podcijenjen je udio alkohola u ishrani i ljubitelji alkohola ne znaju koje aditive u vidu boja, konzervanasa i aroma unose.

Četiri vodeća evropska proizvođača piva - „Karlsberg“, „Hajneken“, „AB Inbev“ i „SAB Miler“ - nedavno su se založili za „dobrovoljno“ označavanje energetske vrijednosti piva. Kao osnovu uzeli su 100 mililitara pića, što bi za pivo značilo 46 kalorija, dok bi crno vino imalo 82 i viski 245.

Taj prijedlog razljutio je proizvođače jačih alkoholnih pića koji su naveli da je 100 mililitara jedva trećina obične krigle piva, a predstavlja dosta veliku količinu za jaki alkohol.

Proizvođači vina su takođe protiv i navode da nutricione vrijednosti njihovog proizvoda mijenjaju iz godine u godinu i da bi obilježavanje bilo izuzetno skupo za taj sektor.