latinica  ћирилица
12/04/2015 |  13:24 | Autor: SRNA

Blagodatni oganj prvi put u Crnoj Gori

U svim crkvama i hramovima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori proslavljen je Vaskrs, a najsvečanije je bilo u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje je, uz Blagodatni oganj iz Јerusalima, Svetu arhijerejsku liturgiju služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.
Blagodatni oganj prvi put u Crnoj Gori - Foto: SRNA
Blagodatni oganj prvi put u Crnoj GoriFoto: SRNA

- Ljubav je ona koja je danas zasijala u ovom svetom hramu i širom sve vaseljene, ljubav Hristova, vječna i neprolazna. I mi koji se pričešćujemo od krvi i tijela njegovog, mi se pričešćujemo od njegove ljubavi i time se sjedinjujemo sa Njim, kao vječnom ljubavlju - rekao je Amfilohije u prigodnoj besjedi.

On je poželio da Bog da da svi ljudi na Zemlji budu sabrani kao što su danas sabrani vjernici u ovom svetom hramu.

Mitropolit Amfilohije istakao je da je danas u crkve i manastire u Crnoj Gori prvi put donesen veliki Božiji dar iz Svetog grada Јerusalima - Blagodatni oganj, koji kroz vijekove iz groba Hristovog na Veliku subotu zasija na čudesan način.

- Svjetlost koja je zasijala iz Hristovoga groba prije 2.000 godina danas je među nama i sa nama u tijelu i krvi Hristovoj i svetome ognju - dodao je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je rekao da ovaj svijet leži i u zlu i tami, jer pored Hristove crkve i zajednice božanske ljubavi, postoje do danas i "Јudini svatovi".

- Oni koji Hrista, njegovu ljubav božansku i svjetlost vječnu prodaju za 30 srebrenjaka. Tako i danas mnogo je Јudinih svatova, koji za sebe i svoje interese prodaju i ubijaju i Boga i dušu i bližnjeg svoga svuda u svijetu, pa, nažalost, i kod nas u Crnoj Gori, judinih svatova uvijek je bilo - rekao je Amfilohije.

Tokom svete arhijerejske liturgije pročitana je vaskršnja poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, a veliki broj vjernika se pričestio.