latinica  ћирилица
12/04/2015 |  13:36 | Autor: TANЈUG

Vaskršnje liturgije u Zagrebu i manastiru Krka

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije predvodio je Svetu vaskršnju liturgiju u prepunom zagrebačkom Sabornom hramu, a vaskršnje liturgije služene su i u tri pravoslavne crkve na području Vukovara.

- Vaskrs je najveća tajna za ljudski rod i dok se sve nauke, filozofije, teologije i politike trude makar malo da produže život, Hristos je pobijedio smrt i oslobodio čovjeka smrti - rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pred okupljenim vjernicima.

- Bogatstvo života uključuje i različitost ljudi, kojoj nije cilj da ljudi budu isključivi jedni prema drugima, nego u tome da bi dopunjavali jedni druge - rekao je mitropolit i pozvao vjernike da se "brane" ljubavlju Hristovom.

Čestitajući najveći hrišćanski praznik, mitropolit se obratio vjernicima porukom: "Dao Bog da nas bude sve više i više, da možemo slobodno ispovijedati vjeru u ovom hramu i da budemo ono što jesmo".

Prethodno je pročitana vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Liturgiji su prisustvovali i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj, ambasade Srbije u Hrvatskoj i grada Zagreba.

Svete liturgije služene su u Hramu sv. Oca Nikolaja u centru Vukovara, zatim u crkvi Prepodobne majke Paraskeve na Dobroj Vodi, kao i u Hramu Sv. Stefana Dečanskog u gradskoj četvrti u Borovu Naselju.

Nakon bogosluženja, vjernici se tradicionalno okupljaju u porodicama i uz narodne običaje i bogatu trpezu nastavljaju proslavu.

Vjernicima koji u Vukovaru slave praznik po julijanskom kalendaru, čestitao je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, poželevši da im praznik protekne u miru i porodičnom zajedništvu.

Svečane vaskršnje liturgije služene su i u svim ostalim pravoslavnim crkvama u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Episkop dalmatinski Fotije služio je u manastiru Krka u opštini Kistanje Svetu arhijerejsku liturgiju, povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa. Sveta liturgija počela je u ponoć, između Velike Subote i Vaskrsa, a prethodilo joj je pashalno jutrenje.

Prije vaskršnje liturgije, kolona ljudi, koji su se okupili iz raznih krajeva svijeta, predvođena episkopom Fotijem i sveštenicima, napravila je ophod oko manastira. Nakon molitve u znak zahvalnosti Gospodu za silnu žrtvu koju je podnio radi spasenja ljudi, pročitana je vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja.

Poslije Svete tajne pričešća i liturgije, u porti manastira postavljeno je posluženje i korpe sa vaskršnjim jajima.

Iz Eparhije ističu da dok se slavi ovaj najveći hrišćanski praznik treba imati na umu da je Hristos pobijedio smrt i sa njom sve nedostojno, mračno i propadljivo iz ljudske prirode.

- Tako i mi možemo pobijediti grijeh i iskušenje ugledajući se na Njegova djela i živeći vrlinskim životom s ciljem da se tako udostojimo neizmjerne žrtve koju je On za nas podnio. Suživot u okrilju crkve, prisustvovanje Svetim liturgijama i primanje Svetog pričešća, prvi su koraci na putu spasenja koje moramo dopuniti svakodnevnim trudom kako u molitvi tako i svojim djelima, oproštajem, pokajanjem i nepresušnom ljubavlju prema svojim bližnjima - poručuju iz Eparhije dalmatinske.