latinica  ћирилица
14/04/2015 |  08:24 | Autor: SRNA

Ministri: Proširiti povlačenje teškog naoružanja

Ministri spoljnih poslova Njemačka, Francuske, Rusije i Ukrajine saglasili su se u Berlinu da je potrebno pojačati povlačenje naoružanja na istoku Ukrajine gdje se nastavljaju borbe, uprkos sporazumu iz Minska.
Štajnmajer - Foto: Beta/AP
ŠtajnmajerFoto: Beta/AP

Izražavamo ozbiljnu zabrinutost zbog sukoba koji su se dogodili tokom vikenda, posebno zbog upotrebe teškog naoružanja u blizini mjesta Širokine i aerodroma u Donjecku. Pozivamo sve strane da obustave sukobe, naveli su ministri u tekstu objavljenom nakon sinoćnjeg sastanka u Berlinu.

Ministri su pozvali na povlačenje teškog naoružanja i na primjenu sporazuma iz Minska.

Četvorica zvaničnica saglasila su se da je potrebno što prije formirati četiri radne grupe u okviru kontakt trostrane grupe u kojoj su uključene Rusija, Ukrajina i OEBS koje će se baviti bezbjednošću, političkim procesima, humanitarnim i ekonomskim pitanjima u zoni konflikta.

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer napomenuo je da su razgovori bili dugi i intenzivni, ali da su se svi učesnici saglasili da nema alternative sporazumu o prekidu vatre potpisanom u Minsku u februaru.

- Moramo osigurati da se prekid vatre poštuje - rekao je Štajnmajer.

On je naveo da je nakon osam nedjelja od postizanja sporazuma bez sumnje došlo do izvjesnog smirivanja situacije u Ukrajini, i istakao, da su se sve strane dogovorile da se nastavi sa povlačenjem teškog naoružanja sa linije sukoba, kao i da se taj proces proširi i na drugo oružje, uključujući tenkove i oklopna vozila.

Rezultati jučerašnjih razgovora u Berlinu biće razmatrani na sastanku ministara spoljnih poslova G 7 večeras i sutra u njemačkom gradu Libeku.