latinica  ћирилица
14/04/2015 |  10:43 | Autor: TANЈUG

Borbe traju na istoku Ukrajine uprkos prekidu vatre

Јedan pripadnik proruskih snaga je poginuo, a pet ranjeno u granatiranju u Donjecku u protekla 24 sata, saopštilo je ministarstvo odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR).

Ukrajinske snage prekršile su režim prekida vatre u Donbasu 60 puta u protekla 24 sata, a položaji proruskih snaga gađani su iz različitih tipova oružja, navodi se u saopštenju ministarstva odbrane DNR, prenio je TAS S. Borbe tokom noći i u ranim jutarnjim časovima su nastavljene uprkos sporazumu koji su šefovi diplomatije Ukrajine i Rusije postigli dan ranije u Berlinu.

Šef njemačke diplomatije Frank Valter-Štajnmajer, koji je bio domaćin razgovora, rekao je da novi sporazum poziva na povlačenje raketnih bacača i teškog naoružanja manjeg kalibra od 100mm, kao i svih tipova tenkova. Na terenu, međutim, čak i prethodni sporazum, kojim se poziva na prekid vatre i povlačenje naoružanja većeg kalibra djeluje na staklenim nogama, ocijenio je AP. Izvještač ove agencije vidio je rano jutros 10 pješadijskih borbenih vozila kako se kreću iz oblasti koju drže proruske snage pored Azovskog mora ka Donjecku.

Iako se primirje dogovoreno 15. februara u Minsku između vladinih i proruskih snaga uglavnom poštuje, izolovani sukobi su nastavljeni na istoku Ukrajine. Borbe se uglavnom odvijaju oko nekadašnjeg aerodroma u Donjecku i sela Širokina, 10 kilometara udaljenog od strateške luke Marijupolj, posljednjeg velikog grada koji se nalazi pod kontrolom vladinih snaga u zoni konflikta.