latinica  ћирилица
14/04/2015 |  12:13 | Autor: SRNA

Moskva prodala Pekingu raketni sistem S-400

Kina je prva zemlja kojoj je Rusija prodala svoj protivvazušni raketni sistem S-400, koji važi za najnapredniji u klasi.

S-400 obara sve leteće objekte - od aviona do balističkih i krstarećih projektila.

Sistem, istovremeno, preuzima do 36 ciljeva, a domet pogodaka cilja je do 400 kilometara na visini do 30 kilometara.

Sistem koristi rakete tipa "S-300PMU zemlja-vazduh". Prenosi se na mobilnim vojnim vozilima, a može da se postavi i borbeno aktivira za svega pet minuta.

Na isto vozilo montiran je radar 92N6E, zajedno sa baterijom projektila.

Radar detektuje sve leteće objekte u dometu od 600 kilometara i u stanju je da prati do 300 objekata istovremeno.

"Mnoge zemlje žele da nabave S-400. Ali naša industrija, odnosno koncern 'Anmaz-Antej', treba najprije da ga isporuči Ministarstvu obrane Rusije.

Interesovanje je toliko da bi, uzimajući u obzir povećanje naših proizvodnih kapaciteta, bilo teško isporučivati ove sisteme istovremeno u nekoliko zemalja", navodi Anatolij Isajkin, generalni direktor "Rosoboroneksporta".

Moskva ne želi da otkriva detalje ugovora, ali potvrđuje da je Kina zaista prvi kupac ovog najnovijeg ruskog sistema protivvazdušne odbrane, što ističe strateški nivo odnosa dvije zemlje, navodi list "Komersant".

"S-400 Trijumf" uveden je u rusku armiju 2007. Ukupno četiri regimente ovog sistema raspoređene su u najvažnijim vojnim bazama.

Nedavno aktiviranje NATO "štita" intenziviralo je razmještanje S-400 regimenti u odnosu na nove okolnosti.

Da bi parirali NATO radarima "antiraketnog štita" koji su postavljeni u Kiredžiku, u Turskoj /instalisan tzv. X-band radar/, jedna regimenta S-400 biće locirana u Јermeniji sa praćenjem ciljeva iz Turske.

Nedavno je druga regimenta instalisana u Kalinjingradskoj oblasti na granici sa Poljskom i baltičkim državama, za nadgledanje baze "štita" u Ramštajnu (Njemačka).

Mada nema preciznih informacija, vojni stručnjaci procjenjuju da jedna baterija S-400 košta 400 miliona dolara. To uključuje: 8 lansera, 112 raketa, te komandnu jedinicu sa dva radarska i pomoćna vozila.