latinica  ћирилица
15/04/2015 |  11:50 | Autor: B92

Pronađen uzrok Alchajmerove bolesti?

Stručnjaci Univerziteta Djuk u Sjevernoj Karolini došli su do otkrića zahvaljujući kojem bi mogla da se utvrdi terapija protiv demencije.
mozak - Foto: ilustracija
mozakFoto: ilustracija

Stručnjaci su laboratorijske miševe podvrgli procesima za koje se smatra da doprinose razvoju Alchajmerove bolesti. Oni su prethodno ustanovili da imunološke ćelije oboljelih, umjesto da štite mozak, počinju da konzumiraju arginin, esencijalnu aminokiselinu i vitalni nutrijent.

Blokirajući ovaj proces lijekovima, naučnici su uspjeli ne samo da spriječe nastanak “plaka“ u mozgu, karakterističnog za Alchajmerovu bolest, već i zaustave gubitak memorije kod miševa.

Uprkos tome što ne postoje garancije da bi bilo koja tehnika testirana na životinjama bila podjednako efikasna prilikom primjene na ljudima, ova otkrića vrlo su ohrabrujuća jer do sada tačna uloga imunološkog sistema i arginina kod Alchajmerove bolesti nije bila poznata.

Zahvaljujući tome što su britanski stručnjaci stekli bolji uvid u sam mehanizam bolesti, otvorena su  vrata budućim tretmanima protiv ovog razarajućeg oboljenja, od kojega samo u Velikoj Britaniji boluje 500.000 ljudi.