latinica  ћирилица
17/04/2015 |  15:28 | Autor: SRNA

Mihalkovu počasni doktorat Univerziteta u Prištini

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici Srećko Milačić uručio je danas počasni doktorat ovog univerziteta proslavljenom ruskom i svjetskom režiseru Nikiti Mihalkovu.

Milačić je rekao da je uručenje Povelje počasnog građanina Beograda Mihalkovu ponukalo rukovodstvo prištinskog univerziteta da danas dođe u Beograd i počasnim doktoratom se "revanšira" velikom režiseru što uporno i istrajno širi istinu o srpskom Kosmetu.

"Mi nismo Harvard ni Lomonosov, već časni univerzitet koji je izbeglica u rođenoj zemlji koji Vam duguje zahvalnost, ne samo zbog pokretnog bioskopa koji ste nam podarili, već zbog osećaja koji imate za nas", rekao je Milačić.

On je Mihalkovu rekao da je Božijom promišlju pozvan među Srbe.

Mihalkov je primio počasni doktorat i rekao da postoje situacije u životu čovjeka kada njegova usta treba da ćute, a ovo je upravo takav trenutak.

"Potpuno sam siguran da bi se i Lomonosov univerzitet danas zastideo i poklonio Vama", rekao je Mihalkov.

Rektor Milačić je u naknadnoj izjavi za Srnu rekao da se na Univerzitetu u Prištini, sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, školuje 11.000 studenata, a u nastavni proces uključeno je 1.000 profesora.

On je ukazao da se Univerzitet bori za opstanak i da mu je svaka vrsta pomoći dobrodošla, kako materijalna, tako i moralna.

"I sami ste svesni ove situacije, jer je slično bilo i u Republici Srpskoj. Ishod svega je neizvestan, a pritisci ogromni", rekao je Milačić.

On je rekao da su studenti Vaskrs dočekali u potpuno drugačijoj atmosferi nego njihovi vršnjaci u drugim srpskim zemljama.

"Za razliku od ostalih, oni iskazuju ogromnu hrabrost da ostanu i opstanu", rekao je Milačić.