latinica  ћирилица
19/04/2015 |  10:56 | Autor: novosti.rs

Đorđević: Ne smijemo se kriti iza uspjeha sa Svjetskog prvenstva

Svjetski vicešampion, košarkaška reprezentacija Srbije, na Evrobasketu 2015. pokušaće da napadne čak i kontinentalni tron.

Selektor i jedan od igrača koji na svojim grudima ima najviše evropskog zlata u istoriji evropske košarke, u razgovoru za "Legende Evrobasketa", koji emituje Košarkaški savez Francuske, jedna od organizatora šampionata govorio o Evrobasketu, šansama nacionalnog tima Srbije.

"Mislim da će ovo biti jedan od najjačih šampionata ikada održanih, a mi smo srećni jer ćemo biti dio takvog spektakla", rekao je Đorđević, ujedno i nabrojao glavne pretendente na evropski presto.

"Francuska, definitivno, sa Španijom, naravno. Čak i ako promjene strukturu tima, biće i dalje izuzetno težak rival. Poštujem Grčku, Rusiju i Njemačku, za koje sam čuo da će doći sa izuzetno kvalitetnim ekipama. Ukrajina je selekcija koja se sve više razvija, Turska ima veoma dobar tim".

Đorđević se kao igrač i selektor nikada nije vratio sa velikog takmičenja bez medalje. Osvojio je tri evropska zlata 1991, 1995, 1997, jednu bronzu 1987, svjetsko zlato 1998, svjetsko srebro 2014 (selektor) i olimpijsko srebro 1996.

"Evrobasket zauzima posebno mjesto u životu svakog sportiste. Možete da postignete mnogo i osvojite pregršt klupskih i individualnih trofeja, ali sve dok ne osvojite pehar kojem sam se ja toliko divio godinama i kojim sam podigao kao kapiten Јugoslavije (1997, 1998) ne možete da dobijete kredit u društvu kao igrač ili rival. Zato, ovaj pehar morate da osvojite bar jednom.

Srbija, koja na šampioinat dolazi kao najbolja u ostatku svijeta, van SAD, u prvoj fazi takmičenja, u Berlinu biće u grupi sa domaćinom Njemačkom, koja iz svoje kuće želi da krene uzlet ka medalji koju čeka od 2005, Španijom koja želi da povrati kontinentalnu krunu, izgubljenu prije dvije godine, Turskom koja konačno može da pokaže da je kadra za uspjeh van svog dvoriišta, Italijom kojoj je ovo možda posljednja prilika da "tuce" fenomalnih igrača slože u šampionski tim i Islandom.

"Ne smijemo da se krijemo iza uspjeha ostvarenog prošlog ljeta. Moramo da izađemo na parket i borimo se sa najboljima. Možda nismo najbolji, ali niko ne može da nam zabrani da vežbamo kao najbolji i vjerujemo da smo najbolji.

Đorđević smatra da se veličina uspjeha na Evrobasketu neće mjeriti jačinom sjaja medalje.

"Želimo da dokažemo, ili bar ja želim, da nasljeđe jugoslovenske košarke pripada Srbiji. Da ubijedim igrače da smo jedini pravi nasljednici ogromne zaostavštine. Vjerujem da sam na posebnom zadatku, da vratim respekt koji je Srbija nekada imala. Zapravo, to je bila tema mog prvog sastanka sa stručnim štabom i igračima".