X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
24/04/2015 |  15:28 | Izvor: Agencije

Vađenje krvi bez igle od iduće godine

Američki naučnici osmislili su spravu za vađenje krvi pomoću koje se taj postupak obavlja jednostavno, bezbolno i bez igle, a mogla bi da se nađe u prodaji već od iduće godine.
Vađenje krvi bez igle - Foto: nezavisne novine
Vađenje krvi bez igleFoto: nezavisne novine

Aparat veličine ping-pong loptice funkcioniše tako da se prisloni uz kožu na dva minuta, a za to vrijeme poseban vakuumski dio sprave preko kapilara “usisava“ potrebnu količinu krvi koja potom iscuri u epruvetu pričvršćenu za aparat.

“Tehnologija se zasniva na silama koje upravljaju protokom tankog mlaza krvi“, rekao je Ben Kasavant, potpredsjednik i suosnivač firme “Taso Inc“, koja je osmislila spravu.

Prema njegovim riječima, površinska napetost dominira nad gravitacijom što omogućava da krv ostane u cjevčici aparata, bez obzira na to kako se drži.


“Kada prislonimo spravu uz kožu pacijenta stvara se lagani vakuum koji odmah počinje da usisava krv iz kapilara, a zahvaljujući kapilarnoj aktivnosti krv se usisava u epruvetu koja je pričvršćena za aparat“, objasnio je Kasavant.


Stručnjaci se nadaju da će FDA (Food and Drug Administration) odobriti puštanje aparata na američko tržište do kraja godine, tako da bi se u prodaji mogao naći već iduće godine.