X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
25/04/2015 |  18:26 | Izvor: SRNA

Obilježen Dan 11. krupske lake pješadijske brigade

Polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća kod centralnog spomen obilježja poginulim borcima 11. Krupske lake pješadijske brigade u Donjem Duboviku i služenjem parastosa u hramu Svetog Јovana Bogoslova danas je u opštini Krupa na Uni obilježen Dan brigade.
Obilježen Dan 11. krupske lake pješadijske brigade - Foto: SRNA
Obilježen Dan 11. krupske lake pješadijske brigadeFoto: SRNA


Sekretar opštinske Boračke organizacije Rade Milešević rekao je da su se porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i pripadnici 11. Krupske lake pješadijske brigade danas osmi put okupili kako bi se prisjetili onih koji su u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske.

Pukovnik Јovan Ostojić, koji je bio komandant brigade od jula 1992. do maja 1995. godine, kaže da je Krupska brigada izvršila sve zadatke zbog kojih je formirana, te pomagala svojoj braći širom Republike Srpske.

Brigadir Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Nedeljko Kopuz kaže da moraju biti ponosni jer su se borili za svoja rodna mjesta, svoje škole, crkve i grobove, te dodaje da pripadnici brigade, zajedno sa ovim pukom, njeguju tradiciju Vojske Republike Srpske.

Načelnik opštine Krupa na Uni Gojko Kličković kaže da, dok bude postojao ovaj kraj, ovaj narod obilježavaće Dan brigade, jer je to svetinja..

Јutros je upriličen prijem u kabinetu načelnika opštine, a zatim su vijence položili - izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, Savčić, delegacije opštinske boračke organizacije, porodica poginulih boraca, udruženja ratnih vojnih invalida, opštine Krupa na Uni, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka i drugi.

Nakon polaganja vijenaca upriličena je posjeta spomen-sobi, a potom je služen parastos u hramu Svetog Јovana Bogoslova.

Obilježavanju Dana brigade danas je prisustvovao i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, nekoliko članova Boračke organizacije Bijeljina, među kojima su i pripadnici Krupske brigade koji od 1995. godine žive na teritoriji te opštine.

U redovima 11. Krupske lake pješadijske brigade u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu borilo se 2.810 boraca, njih 310 dalo je živote za Republiku Srpsku, a njih 946 je ranjeno.

Brigada je dva puta odlikovana Ordenom Nemanjića.