latinica  ћирилица
27/04/2015 |  10:25 | Autor: SRNA

Instrumentalizacija djece za potrebe Turske i SDA

Instrumentalizacija 6.000 bošnjačke djece na obilježavanju turskog nacionalnog praznika u Federaciji BiH još je jedan od opasnih primjera kako se u BiH, prvenstveno Bošnjaci, pokušavaju iskoristiti za potrebe vladajuće turske i SDA politike, koja očigledno stremi konstantnom položaju "pod skutima" turske vladajuće partije, piše Dnevni avaz.

U autorskom tekstu u ovom listu navodi se da se u posljednje četiri godine, 23. aprila djeca iz cijele FBiH izvode iz škola i šalju da mašu turskim zastavama, što je indirektna simbolična najava budućnosti kakva se želi.

- U procesu laganog širenja turskih interesa u BiH, a nakon uspostavljanja više medija, te jačanja pozicije predstavnika aktuelnih turskih vlasti unutar bošnjačke politike, pa dijelom i Islamske zajednice u BiH, svjedoci smo početka instrumentalizacije bošnjačke djece, u svrhu interesa jedne strane države - navodi se u tekstu.

Јedan od takvih primjera je obilježavanje Dana djeteta, što je praznik Turske.

- Zanimljivo, lani na skupu pod patronatom Turske, a uz pomoć vlasti sa SDA na čelu , djeca su mahala turskim zastavama. Ove godine, na obilježavanju  turskog nacionalnog praznika, na koji je u prošli četvrtak u Zenicu dovedeno  oko 6.000 učenika iz 86 škola u FBiH, bila je i zastava BiH, ali su ponovo turske zastave dominirale, ne slučajno - ističe se u tekstu.

Politički analitičar Esad Bajtal upitao je kako je moguće da isti oni koji se drže nekih "svojih tuđih zastava" kao svojih, to isto prigovaraju nekim drugima.

- Dakle, riječ je o licemjerstvu koje ne želi da ima ikakve veze sa budućnošću ove zemlje, koje se uporno okreće tamo negdje unazad - istakao je Bajtal.

On je dodao da bi svi roditelji, bez čijeg su odobrenja djeca vođena u Zenicu,  na obilježavanje turskog državnog praznika , odgovornost trebalo da traže od škola.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović smatra nedopustivim ako svi roditelji djece, koja su išla na proslavu turskog državnog praznika, nisu znali gdje im odvode djecu, te dodaje da bi roditelji trebalo da traže odgovornost direktora osnovnih škola. Ocijenio je da je poražavajuća činjenica da se u BiH ne slave državni praznici ili Međunarodni dan djeteta, koji je od UN upisan u svjetski kalendar značajnih datuma kao 20. novembar, nego praznik neke druge države.