latinica  ћирилица
27/04/2015 |  10:50 | Autor: TANЈUG

Ukrajina: Njemački avioni slučajno izbjegli rakete

Njemačka vlada je dva dana prije obaranja malezijskog aviona MH17 sa 298 ljudi iznad Istočne Ukrajine bila informisana o većoj opasnosti leta iznad tog regiona

Ova informacija nije dalje proslijeđena njemačkim kompanijama, pa su tri "Lufthanzina" aviona letjela tom rutom, javljaju , WDR, NDR i "Zidojče cajtung", navodeći da je samo slučaj da ti avioni nisu pogođeni.

Pozivajući se na povjerljive izvještaje njemačkog Ministarstva inostranih poslova, mediji prenose da su 17. jula prošle godine i tri aviona "Lufthanze" letjela iznad tog područja, a jedan od njih samo 20 minuta prije malezijskog MH17.

Mediji javljaju da su u jednom izvještaju, nekoliko dana prije rušenja malezijskog aviona, diplomate Ministarstva inostranih poslova označile situaciju u Istočnoj Ukrajini kao zabrinjavajuću, a kao razlog za tu ocjenu navedeno je obaranje vojnog aviona "Antonov" na visini  preko 6.000 metara.

To je, kako se kaže, predstavljalo jedan novi kvalitet, pošto je obaranje jednog aviona na toj visini za vojne eksperte jasan znak da se, takođe, i ciljevi na još većim visinama mogu pogoditi, odnosno, da postoji opasnost za civilne avione.

Mediji navode da je uobičajeno da se avio-kompanije što je moguće brže informišu o promjeni sigurnosnih uslova i to se po pravilu dešava preko takozvanih upozoravajućih "komunikata“ koje Ministarstvo za saobraćaj dalje prosljeđuje i dodaju da se, to u ovom slučaju dogodilo tek po obaranju MH17.

"Činjenica je da nama nikakve informacije od institucija nisu prije 17. jula predstavljene", prenose mediji izjavu portparola "Lufthanze" i jednog insajdera koji je rekao da "Lufthanza" sigurno ne bi više letjeta preko Istočne Ukrajine, da je savezna vlada upozorila kompaniju.