latinica  ћирилица
27/04/2015 |  13:38 | Autor: TANЈUG

Prva godišnjica rada Vlade Srbije (VIDEO)

Povodom prve godišnjice rada, Vlada Srbije održala je svečanu sednicu u Rudarskom basenu "Kolubara". Premijer Aleksandar Vučić poručio je da su odgovornost i rad ključne reči Vlade Srbije. Najavljuje političke reforme i smanjenje broj poslanika u Skupštini Srbije.
Svečana sjednica Vlade Srbije, povodom prve godišnjice rada u Rudarskom basenu Kolubara - Foto: TANЈUG
Svečana sjednica Vlade Srbije, povodom prve godišnjice rada u Rudarskom basenu KolubaraFoto: TANЈUG

Vučić je poručio da su odgovornost i rad ključne riječi i da oni koji žele da ostanu u vladi moraju da bez prestanka budu u akciji i da niko nema pravo na izgovore.

Prema njegovim riječima, na tome su poslu i u vladi da bi ostvarili ciljeve i snove i da se to neće uraditi bez rada i akcije.

Niko, kako je rekao, nema pravo na žalopojke.

- Ako stanemo Srbija više neće da krene - ne želim više da čujem ne mogu i ne znam, nama izgovora i nisu potrebni i niko nema pravo na izgovore, rekao je premijer.

Govoreći na početku sjednice, premijer je podsjetio da je ova vlada prije godinu dana zatekla zemlju u "vodi do guše".

Objasnio je da je odluka da jsednica bude održana u kolubarskom basenu donesena, jer je, to kako je rekao, jedino mjesto gdje smo se borili sa poplavom, stanjem koje je zatekla vlada kada je počela da radi.

"Zemlja je bila u vodi do guše, stanje u kojoj smo je zatekli kada smo preuzeli vladu", kazao je Vučić dodajući da je vlada teško i naporno radila.

Kolubara je, kazao je, simbol onoga kroz šta smo prošli u proteklih 12 mjeseci.

Aleksandar Vučić na površinskom kopu "Tamnava-Zapadno polje"

Smanjiti broj poslanika 

Vučić je najavio da će u okviru političkih reformi biti smanjen broj poslanika u Skupštini Srbije sa sadašnjih 250 na 125 do 150.

Vučić je naveo da će političke reforme obuhvatiti i pitanje izbornih zakona, kako bi se očuvao demokratski sistem.

On je naglasio da Skupština i Vlada moraju da postanu mjesta na kojima se neće štititi privilegovani, nego će poslanici i ministri da štite svoj narod.

Vučić je na svečanoj sjednici Vlade u Lazarevcu podsjetio na to da Češka, koja ima više od 10 miliona stanovnika, ima 50 narodnih poslanika manje nego Srbija, a da Belgija sa više od 10 miliona stanovnika ima 150 poslanika.

Premijer Srbije ocijenio da je Srbija na putu da postane uspješna zemlja i naveo da će znak da su aktuelne reforme uspjele biti ako sljedeće godine Srbija bude imala deficit manji od 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vlada vodi tešku borbu za oporavak privrede

Premijer Srbije poručio je da Vlada Srbije vodi tešku borbu za oporavak srpske ekonomije, ali i da se svi njeni članovi nisu uvijek najodgovornije ponašali.

Premijer je rekao da to ne govori da bi, kako se izrazio, nekog okrivio, već da bi shvatili u čemu su pravljene greške.

Dodao je da srpska ekonomija nije krenula da propada preko noći, da se uvijek mislilo da rješenje dolazi sa neba, da će ga donijeti neko drugi i da je dužnost nekog drugog da nam ga donese.

Mnogi, kako je rekao, još nisu osjetili i nisu vidjeli jasne efekte mera fiskalne konsolidacije i uspjeha u budžetskim uštedama i povećanju prihoda, ali da Vladu Srbije te poteškoće neće odvratiti od nastavka reformi.

"Sasvim sigurno ćemo obezbijediti bolju i drugačiju budućost za sve", poručio je premijer u Lazarevcu, u Rudarskom basenu Kolubara.

Vučić je rekao da je danas u tom basenu kako bi zajedno sa ministerima govorili iskreno i dirketno, prije svega sa onima koji su izabrali vladu i čiji život zavisi od njenog rada.

Vučić: Ko hoće da ostane u Vladi — moraće da radi

Odgovornost i rad ključne su riječi za one koji žele da ostanu u vladi. Moraju da bez prestanka budu u akciji i da niko nema pravo na izgovore, reko je Vučić.

Premijer je naglasio da su oni u tom poslu i u Vladi da bi ostvarili ciljeve i snove, i da se to neće uraditi bez rada i akcije.

„Niko nema pravo na žalopojke. Ako stanemo, Srbija više neće da krene — ne želim više da čujem ’ne mogu‘ i ’ne znam‘, nema izgovora i nisu potrebni i niko nema pravo na izgovore“, rekao je premijer.

Na početku sjednice, Vučić je podsjetio da je Vlada koju vodi prije godinu dana zatekla zemlju u „vodi do guše“.

On je dodao i da je odluka da sednica bude održana u kolubarskom basenu donesena jer je, to kako je rekao, jedino mjesto gdje „smo se borili sa poplavom, stanjem koje je zatekla vlada kada je počela da radi“.

Kolubara je, kazao je, simbol onoga kroz šta smo prošli u proteklih 12 mjeseci.

Vučić je poručio da Vlada Srbije vodi tešku borbu za oporavak srpske ekonomije, ali i da se svi njeni članovi nisu uvijek najodgovornije ponašali. Premijer je istakao da to ne govori da bi, kako se izrazio, nekog okrivio, već da bi shvatili u čemu su pravljene greške.

Novčanik Srbije danas je zdraviji nego prije godinu dana

Vučić je kazao i da je "novčanik Srbije danas zdraviji" nego prije godinu dana, a deficit budžeta će i na kraju četvrtog mjeseca 2015. biti upola manji od prethodno planiranog, oko 30 milijardi dinara.

Deficit na kraju aprila, kako je rekao, iznosiće 30 ili 31 milijardu dinara.

Prethodna očekivanja i dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), podvukao je on, predviđali su da minus na kraju četvrtog mjeseca iznosi 72 milijarde dinara. "To je više nego upola manje nego što je MMF-u prihvatljivo", istakao je premijer i podsjetio da je i na kraju prvog tromjesečja umjesto 55 milijardi dinara koliko je planirano, deficit iznosio oko 21 milijardu.

Vučić je rekao da je i u aprilu naplata bruto domaćeg PDV-a veća nego u istom mjesecu u 2014.

Ukazao je i da je još mnogo toga ostalo da se u zemlji popravi kako bi se došlo na početnu poziciju od prije godinu dana, i naglasio da je i u posljednjem izveštaju Evropske komisije naveden pozitivan pomak kada je riječ o Srbiji.

Tajkuni više ne upravljaju Srbijom

Tajkuni više ne upravljaju Srbijom, poručio je srpski premijer, istkavši da je ponosan na političku stabilnost zemlje, te da je u posljednje dvije i po godine u Srbiji otvoreno 192.927 radnih mjesta.

Tajkuni, kako je rekao, možda mogu da upravljaju pojedinim medijima i tokovima, ali ovom vladom nikada nisu i nikada neće.
"Posebno sam ponosan na političku stabilnost i uvjeren sam da će ona značiti sigurnije investicije u narednom periodu", poručio je Vučić na svečanoj sjednici Vlade Srbije povodom godinu dana rada.

Vučić je kazao da je smanjena nezaposlenost, ali da to još nije na zadovoljavajućem nivou.

Precizirao je i da je u prethodne dvije i po godine otvoreno 192.927 radnih mjesta, ali da je problem što smo u isto vrijeme izgubili nešto manje radnih mjesta od tog broja.

Premijer je naveo da je krajem 2012. godine počeo pozitivan rast, da je inflacija najniža u poslednjih pet godina i da je pet puta manja nego prije pet godina, ali i da tajkuni više ne upravljaju Srbijom.

Ugovor o BG na vodi pred javnošću

Kako je rekao premijer Srbije, Ugovor o projektu "Beograd na vodi" biće predočen javnosti čim stupi na snagu.
"Kada Ugovor o 'Beogradu na vodi' stupi na snagu, odmah ćemo ga pokazati javnosti. Nijedan ugovor neće ostati skriven i oprostite što neke ugovore nismo objavili jer je tajnost ugovorna klauzula", rekao je Vučić.

Za razliku od prethodnih vlada, vlada koju vodi se opredijelila za transparentnost, rekao je premijer.

U Beogradu je juče potpisan Ugovor o zajedničkom ulaganju u projekat "Beograd na vodi", čija je vrijednost oko 3,5 milijarde evra.

Obezbijedili jeftinije lijekove, nije bilo nestašica

Vlada je u prethodnih godinu dana rada uspjela da obezbijedi jeftinije lijekove u dovoljnim količinama, ukazao je Vučić i najavio unapređenje zdravstva u narednom periodu.

"Zdravstvo je bilo na posljednjem mjestu u Evropi, započeli smo značajne promene u zdravstvu u svakom aspektu. Ovo što smo radili tek je početak u obnovi velikih i važnih objekata, centara i najvećih domova zdravlja. Tek smo krenuli i nastavićemo", rekao je Vučić.

Naveo je i da je vlada, uprkos pričama da će biti nestašice lijekova i da ih uopšte neće biti, uspjela da obezbijedi, prije svega, za najstarije i najugroženije, jeftinije lijekove, da ih ima u svakoj apoteci i da budu dostupni svakom potrošaču.

Kada je riječ o obrazovanju, Vučić je istakao da je ono sastavni deo napretka svake zemlje i najavio da će borba za bolju prosvjetu i obrazovanje biti nešto najvažnije za Srbiju što će vlada morati da preduzme u periodu od 2015. do 2017. godine.

"U prethodnih godinu dana napori su bili usmjereni ka modernizaciji naših ustanova. Ministar (Srđan) Verbić borio se sa opravdanim zahtjevima naših prosvetara i nisam siguran da smo imali dovoljno vremena za ozbiljnije reforme, za uvođenje dualnog obrazovanja u što više gradova i mjesta u Srbiji i drugo", naveo je premijer.