latinica  ћирилица
27/04/2015 |  14:16 | Autor: TANЈUG

Poljski graničari zabranili ruskim bajkerima ulaz u zemlju

Poljski graničari danas su zabranili ulazak u zemlju desetorici ruskih bajkera, koji su na granici rekli da učestvuju u počasnoj vožnji povodom 70. godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom, saopštila je poljska pogranična policija
Ruski bajkeri stigli na granicu sa Poljskom - Foto: AP
Ruski bajkeri stigli na granicu sa PoljskomFoto: AP

"Ti ljudi neće ući u Poljsku. Svakom od njih će pojedinačno biti zabranjen ulaz u zemlju", rekao je portparol policije Darijuš Sjenicki, prenijela je agencija AP.

Ruski motociklisti iz kluba "Noćni vukovi", koji su navodno bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, stigli su ranije danas na bjelorusko-poljsku granicu, sa ciljem da na putu, koji je počeo u subotu iz Moskve, pređu Poljsku i 9. maja stignu u Berlin.

Poljske vlasti su još prošle nedjelje najavile da će zabraniti ulaz "Noćnim vukovima", jer smatraju da je provokacija što ti bajkeri žele da u sklopu počasne vožnje povodom 70. godišnjice pobjede nad nacistima prođu kroz Poljsku.

"Noćni vukovi" su tada najavili da će, uprkos tome, pokušati da prođu kroz tu zemlju, pa ih je jutros na graničnom prelazu između bjeloruskog grada Bresta i poljskog Terespola viđeno petnaestak. Bjeloruski carinici su ih pustili da pređu granicu, ali poljski nisu, navela je američka agencija.

Ruski motociklisti su sinoć u ruskom selu Katinu položili cvijeće na spomenik u čast poljskih oficira pobijenih u Katinskoj šumi 1940. godine, prenio je "Radio Poljska".

Katinska šuma je jedno od tri mjesta na području bivšeg SSSR-a gdje se sumnja da je bivša tajna policija Sovjetskog Saveza (NKVD) ubila više hiljada poljskih oficira i civilnih zarobljenika.

Njemci neće dozvoliti ruskim bajkerima ulazak u zemlju

Njemački graničari pokušaće da spriječe ulazak u zemlju ruskih bajkera, saopštili su danas vladini zvaničnici.

Iako možda motociklisti iz kluba "Noćni vukovi", koji se nalaze na crnoj listi SAD zbog učešća u pripajanju Krima Rusiji, imaju vize za ulazak u Njemačku, ona će im biti poništena na granici ukoliko pokušaju da uđu u zemlju, prenosi Rojters.

- Graničari su svjesni da ima onih koji imaju važeće vize, ali su im one zapravo poništene, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer.

Prema njegovim riječima, postoji legalna procedura po kojoj izdate vize mogu biti poništene tako da je moguće zabraniiti ulazak u zemlju osobama koje već imaju vize.

Šefer je istakao da Njemačka generalno podržava slobodu govora i okupljanja i da će i sama obilježiti kraj Drugog svjetskog rata.

Ali, učešće Noćnih vukova u paradi motociklista u Berlinu 9. maja nije prihvatljivo, naglasio je on.