latinica  ћирилица
27/04/2015 |  15:31 | Autor: B92

Injekcija vraća vid umjesto skalpela

Novi biološki preparat koji sadrži enzim okriplazmin istiskuje hirurgiju u liječenju oboljenja vitreomakularna trakcija
Oko - Foto: arhiv
OkoFoto: arhiv

Dobra vijest za sve koji imaju bolest oka poznatu kao vitreomakularna trakcija stiže iz Amerike. Kompanija "Alkon" je napravila novi biološki preparat koji sadrži enzim okriplazmin, a njegovo korišćenje će u budućnosti, smatraju stručnjaci, znatno promijeniti očnu hirurgiju.

Ono što je najvažnije, primjena ovog preparata ne boli, traje 10 sekundi, a djeluje tako da sprečava oticanja retine (mrežnjače), stanja koje može da dovede i do sljepila. Mnogi pacijenti koji imaju vitreomakularnu trakciju na ovaj način će izbjeći komplikovan hirurški zahvat - vitrektomiju.

- Sa medicinske tačke gledišta ovo je ogroman korak naprijed - objašnjava primarijus dr Radovan Piovarči iz Očne klinike "Neovizija" u Bratislavi, koji je prvi primijenio enzimsko liječenje u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj. - Primjenom novog biološkog preparata za liječenje vitreomakularne trakcije liječimo ozbiljno ugroženo stanje retine pomoću enzima, koji su poznati našem tijelu. Nakon dobro urađene dijagnostike, kod nekih pacijenata na ovaj način možemo da smanjimo ili u potpunosti otklonimo rizik od operacije.

Biološki enzimi već se koriste u Americi i Njemačkoj, a pacijenti u Slovačkoj i Češkoj moraju sami da plate liječenje. Јedna injekcija košta oko 3.700 evra.

- Sama intervencija traje oko pet minuta, a davanje enzima oko 10 sekundi - kaže primarijus dr Vera Kalandrova iz Očne klinike "Neovize" iz Brna.

Vitreomakularna trakcija je jedno od najozbiljnijih oštećenja retine. Prije pola vijeka, kada ova bolest nije mogla da se operiše vitrektomijom, pacijenti su mogli samo da čekaju da postepeno oslijepe.

- Sada smo, pored hirurške intervencije, dobili novu nadu - istuče dr Piovarči. - Primjena je veoma jednostavna. Intervencija je za pacijenta potpuno bezbolna, a nakon kratkog odmora odlaze kući. Godišnje bi za ovaj način liječenja moglo da bude 200 zainteresovanih pacijenata.

Šta je, zapravo, vitreomakularna trakcija? Većinu unutrašnjeg sadržaja oka ispunjava staklasto tijelo. Starenjem ono se postepeno skuplja i odvaja od retine, fine providne opne koja oblaže unutrašnju površinu zida očne jabučice. Prirodno odvajanje staklastog tijela počinje oko 40. godine. Nekada, ipak, može da se desi da se staklasto tijelo ne odvoji potpuno od mrežnjače u blizini žute mrlje, uvlači je unutra, i postepeno deformiše. Nerazdvojeno staklasto tijelo mrežnjaču počinje neprirodno da vuče i napinje.

- Ovo se naziva trakcija - kaže dr Piovarči. - Najopasnija je u centru najoštrijeg vida, u dijelu žute mrlje, i upravo ovdje može da izazove otok mrežnjače. Simptom koji pacijentu može da ukaže na ovaj poremećaj je najčešće pojava razmazanog vida. Odjednom ne može da izoštri vid na konkretnoj tački, počinju da se deformišu pravolinijski predmeti i da postaju apstraktni. Sve ovo vodi do trajnog pogoršanja vida. Stanje komplikuje pacijentove svakodnevne aktivnosti kao što je vožnja automobila, čitanje ili raspoznavanje ljudskih lica. Vitreomakularna trakcija može da dovede do nepovratnog oštećenja mrežnjače.

Do sada je jedino rješenje za ovu bolest bila vitrektomija, jedna od najsloženijih mikrohirurških operacija oka. Tokom ovog zahvata se, kroz mali rez, uklanja staklasto tijelo i zamjenjuje gasom ili silikonskom tečnošću kako bi mrežnjača ostala priljubljena uz slojeve oka ispod nje. Kad se tako uklone uzročnici koji izazivaju otok na mrežnjači, problem obično prolazi.

Enzim okriplazmin koji se nalazi u novom preparatu  sličan je enzimu plazmin, koji ljudski organizam stvara sam. Ukoliko ga nema dovoljno, pacijentu može da se da injekcija enzima okriplazmina direktno u staklasto tijelo. On djeluje na veze između staklastog tijela i retine. Širi ih i opušta i na taj način omogućava lako odvajanje staklastog tijela. Sedam do 10 dana od aplikacije, enzim uspješno razdvaja staklasto tijelo od mrežnjače.