latinica  ћирилица
27/04/2015 |  16:19 | Autor: TANЈUG

Erdogan: Rusi, prvo o Krimu, pa o Јermenima

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Rusija treba da objasni svoje postupke u vezi sa Krimom, pa onda da govori o pogromu nad Јermenima, 1915.
Redžep Tajp Erdogan - Foto: arhiv
Redžep Tajp ErdoganFoto: arhiv

- To nije prvi put da Rusija upotrijebi riječ genocid govoreći o tom događaju. Јa sam  tužan što je Putin tako postupio - izjavio je Erdogan, a prenio Rojters.

- Očito je ono što se događa u Ukrajini i Krimu. Rusi bi prvo trebalo to da objasne, prije nego što nazovu genocidom ono što se desilo u Otomanskom carstvu - rekao je predsjednik Turske na konferenciji za štampu u Ankari.

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je na komemoraciji u Јerevanu 24. aprila, kojom je obilježena 100. godišnjica pogroma nad Јermenima za vrijeme Otomanskog carstva, da je stav Moskve o genocidu nad Јermenima nepromijenjen, da je u pitanju nešto što ne može da se opravda.

- Rusija ostaje dosljedna, uvek smo vjerovali da ne može da se opravda tako masovno ubijanje ljudi - rekao je on.

Putin je upozorio na povratak nacizma u nizu zemalja i pozvao na razmišljanje u vezi sa posljedicama.

- Nažalost sada u mnogim regionima svijeta, neofašizam podiže glavu i radikalni nacionalisti teže za moći, vidimo da je antisemitizam sve jači, kao i manifestacije rusofobije - naveo je ruski predsjednik.