latinica  ћирилица
28/04/2015 |  08:10 | Autor: SRNA

Lavrov: Na dnevnom redu je reforma Savjeta bezbjednosti

Proširenje Savjeta bezbjednosti UN je na dnevnom redu Generalne skupštine svjetske organizacije, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov
Sergej Lavrov - Foto: AP
Sergej LavrovFoto: AP

- Naš stav je veoma jasan, naravno da je Savjet bezbjednosti UN centralno tijelo čije su odluke obavezujuće. Svaka promjena u metodu rada i sastavu tog tijela treba biti rješavana na veoma oprezan način - naglasio je Lavrov, prenose ruski mediji.

On je naveo, da je vrijeme za proširenje Savjeta bezbjednosti, jer zemlje u razvoju nisu na odgovarajući način zastupljene.

- Od ustanovljavanja UN pojavili su se novi snažni centri ekonomskog rasta i političkog uticaja. To su Indija, Brazil. Naravno da i afrički kontinent treba da na ispravan način bude zastupljen u Savjetu bezbjednosti - kaže Lavrov.

Šef ruske diplomatije smatra da proširenje Savjeta bezbjerdnosti ne treba da bude veliko, već da je neophodno da se osigura razumna ravnoteža između ravnopravne zastupljenosti svih regiona i sposobnosti Savjeta bezbjednosti da djeluje i brzo donosi odluke.

- Ne želimo da se desi nova Јugoslavija, koja je bombardovana uprkos svim normama Povelje UN, ni novi Irak, okupiran bez saglasnosti Savjeta bezbjednosti, a ni novu Libiju protiv koje je pokrenut rat u svrhu svrgavanja režima - zaključio je  Lavrov.