latinica  ћирилица
28/04/2015 |  08:12 | Autor: RTRS

Uhapšena dva lica koja se dovode u vezu s terorističkim napadom u Zvorniku (VIDEO)

Kasim Mehidić uhapšen je danas u Kalesiji u okviru istrage o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, potvrdili su izvori bliski agencijama za provođenje zakona u BiH.
Priveden Kasim Mehdić - Foto: klix.ba
Priveden Kasim MehdićFoto: klix.ba

Kasim Mehidić uhapšen je danas u Kalesiji u okviru istrage o terorističkom napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, potvrdili su Srni izvori bliski agencijama za provođenje zakona u BiH.

Mehidić je vlasnik firme "Kale Prom" iz sela Miljanovci kod Kalesije i pripadnik je vehabijskog pokreta.

Kako je saopšeno iz SIPA-e, u nastavku aktivnosti povodom terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, pripadnici zajedničkog istražnog tima na području Kalesije pretresaju stambeni objekat i druge prostorije koje koristi osoba inicijala K.M., dok je na području Dubnice pretresena prostorija Mesdžida s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom iz člana 201. KZ BiH "Terorizam“ i poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Kriminalistička obrada nad Avdulahom Hasanovićem, koji je jutros lišen slobode na području opšine Zvornik i priveden u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli, još uvijek traje. Istovremeno se u svojstvu svjedoka saslušava veći broj osoba.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima intenzivno nastavljaju aktivnosti s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja i dokumentovanja krivičnog djela.

 10.42 Pripadnici zajedničkog istražnog tima Sipe i MUP-a Republike Srpske nakon terorističkog napada u Zvorniku lišili su slobode Avdulaha Hasanović,  a u svojstvu svjedoka saslušava se veći broj osoba, saopšteno je iz Sipe. 

Pripadnici SIPA-e su uhapsili Avdulaha Hasanovića koji se dovodi u vezu sa terorističkim napadom u Zvorniku, javljaju federalni mediji.

Avdulah Hasanović (Foto: avaz.ba)

Avdulah Hasanović privođen je u septembru 2014. godine sa Bilalom Bosnićem i još 14 lica u okviru policijske akcije Damask. Tom prilikom je pretreseno 17 objekata na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča) Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića, s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku protiv ove mreže.

Svi privedeni, među kojima i Avdulah Hasanović sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organizovanje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Oni se dovode u vezu sa finansiranjem, organizovanjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija kao što su IDIŠ, ISIL/Islamska država, DŽebhatun Nusra i druge.

Navode da se napadač Nerdin Ibrić u posljednja tri mjeseca intenzivno družio sa Hasanovićem koji je jutros uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, kao i da je Hasanović ranije osumnjičen da je pripadnik Islamske države. Do prošle godine je boravio u Siriji. Federalni mediji ističu i da je, ako je suditi prema Hasanovićevim aktivnostima na društvenim mrežama, taj pripadnik selefijskog pokreta u BiH bio čest gost na predavanjima Јusufa Barčića i Nusreta Imamovića.

10.09 Federalni mediji prenose da je A.F.H. kojeg su pripadnici SIPA-e uhapsili, a koji je bio u kontaktu sa Nerdinom Ibrićem, koji je izvršio teroristički napad u Zvorniku u kojem je ubijen jedan policajac, a dvojica ranjena je bio ranije kriminalistički obrađivan po pitanju odlaska na ratište u Siriju, a vezano za vehabijski pokret.

Ovu informaciju potvrdio je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač koji je danas obišao ranjene policajce u Opštoj bolnici.

"Neki tragovi vode prema vehabijskim pokretima na drugim lokacijama. Mi intenzivno radimo na terenu sa SIPA-om i drugim agencijama na ovom slučaju", rekao je Lukač i istakao da je stanje bezbjednosti i dalje na najvećem nivou te potvrdio da nema uznemirenja građana Zvornika, niti negdje drugo u RS.

9.15 Lice A.F.H. privedeno je u regionalnu kancelariju Sipe u Tuzli, gdje se nad njim vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predato Tužilaštvu BiH.

Postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva BiH, pripadnici zajedničkog istražnog tima pretresli su objekte na dvije lokacije na području opštine Zvornik s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelom terorizam.

Izvršenim uviđajnim radnjama i pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, te prikupljeni tragovi na licu mjesta koji će poslužiti u rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima intenzivno nastavljaju aktivnosti s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja i dokumentovanja krivičnog djela, navode iz Sipe.

Iz Agencije napominju da je povodom terorističkog napada u Policijskoj stanici u Zvorniku, shodno uputstvima tužioca BiH, formiran zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Sipe i MUP-a Republike Srpske.

Zajednički istražni tim započeo je sinoć uviđaj mjesta događaja, koji je završen rano jutros.

........

U sinoćnjem terorističkom napadu na Policijsku stanicu u Zvorniku ubijen je policajac Dragan Đurić, a ranjeni Željko Gajić i Stevo Milovanović. Ranjeni policajci su stabilno i van životne opasnosti.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je situacija u Zvorniku nakon terorističkog napada jutros redovna, da je uviđaj završen i da se ispituju dokazi s uviđaja.

"Sada se ispituju dokazi s uviđaja i idemo dalje u rad s Agencijom za istrage i zaštitu BiH. Vidjećemo šta će istraga pokazati", rekao je Lukač i dodao da trenutno ne može saopštiti više detalja.

On je naveo da će jutros posjetiti ranjene policajce.

Pogledajte javljanje Aleksandra Crkvenjaša u Vijestima u 9.00:

Na ulicama Zvornika jutros je mirno, ali je primjetno pojačano prisustvo policijskih službenika, kao i veće obezbjeđenje policijske zgrade u kojoj se desio napad, dok policijsku stanicu čuvaju službenici s dugim cijevima.

Stanovnici Zvornika ne žele mnogo da govore o jučerašnjem događaju, ali u gradu nije primjetna posebna napetost, a pojačano prisustvo policije znatno umiruje stanovnike.

Pogledajte javljanje Aleksandra Crkvenjaša u Vijestima u 8.00:

U zvorničku policijsku stanicu sinoć je upao muškarac uzvikujući "Alahu ekber" i počeo da puca iz automatske puške.

Napadač je likvidiran prilikom razmjene vatre.

Riječ je o dvadesetčetvorogodišnjem Nerdinu Ibriću, iz sela Kučić Kula, kod Zvornika u Republici Srpskoj.

Mještani te mjesne zajednice izjavili su da se posljednja dva-tri mjeseca čudno ponašao.