latinica  ћирилица
28/04/2015 |  09:02 | Autor: TANЈUG

Evropski lideri odbili zahtjev Kijeva za mirovne snage

Evropski lideri odbili su zahtjeve Ukrajine za upućivanje mirovnih snaga u, sukobom zahvaćeni istok te zemlje, pošto su posmatrači OEBS-a javili da je intezivirano granatiranje u selu Širokine u blizini strateškog grada Marijupolja koji je pod vladinom kontrolom
Porošenko s Јunkerom i Tuskom - Foto: AP
Porošenko s Јunkerom i TuskomFoto: AP

Najviši zvaničnici Evropske unije, na samitu u Kijevu, međutim, postigli su dogovor o većoj humanitarnoj pomoći Ukrajini, koja se, kako su istakli, bori protiv proruskih snaga na istoku, prenijela je u agencija AFP.

Francuska agencija navodi da evropski i američki saveznici oklijevaju da u Ukrajinu pošalju oružje ili vojnike iz straha od eskalacije sukoba koji je narušio njihove odnose s Moskvom.

- Znamo koja su ukrajinska očekivanja danas (na samitu), ali je nemoguće uputiti vojnu misiju - rekao je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk poslije susreta s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Tusk je dodao da će EU poslati u najkraćem mogućem roku civilnu misiju da procijeni humanitarnu situaciju u Ukrajini.

S druge strane, lideri EU izvršili su pritisak na ukrajinsku vladu da ubrza reforme i očisti ukrajinsku politiku i biznis u zamjenu za bliže veze s Unijom.

- Drugi žele da odlože stupanje na snagu ovog sporazuma o slobodnoj trgovini - rekao je predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker misleći na Rusiju koja se protivi aktiviranju potpisanog sporazuma Ukrajina - EU. On je dodao da to nije mudar potez niti dobra ideja, dodaje Rojters.

- Sporazum je već jednom odgođen. Mi ga odgađamo, odgađamo, odgađamo. Moramo (dopustiti) da taj sporazum o slobodnoj trgovini stupi na snagu od januara 2016 - rekao je Јunker poslije razgovora s ukrajinskim premijerom Arsenijem Јacenjukom.

Јacenjuk je naveo da niko ne može da ima bilo kakvu sumnju da će sporazum o slobodnoj trgovini stupiti na snagu od 1. januara 2016.

Na samitu u Kijevu, ukrajinski predsjednik Porošenko dodao je da će njegova zemlja biti sposobna da ispuni uslove da podnese zahtjev za članstvo u EU, u roku od pet godina, navodi AP.