latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:08 | Autor: RTS

Štajnmajer u Beogradu, razgovara sa Dačićem

Šef njemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer boravi u posjeti Beogradu. Njemački ministar učestvovaće na sastanku Trojke OEBS-a, a tokom dana će se sastati sa srpskim državnim vrhom.
Štajnmajer u Beogradu, razgovara sa Dačićem - Foto: TANЈUG
Štajnmajer u Beogradu, razgovara sa DačićemFoto: TANЈUG

Frank Valter Štajnmajer se na početku posjete sastao sa srpskim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, prenosi Tanjug.

Poslije bilateralnog susreta dvojice ministara, Dačić će kao predsjedavajući OEBS biti domaćin sastanka ministarske Trojke OEBS na kojem će učestvovati Štajnmajer i šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter.

Tokom dana šef njemačke diplomatije će se sastati i sa predsjednikom i premijerom Srbije, Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem.

Očekuje se da glavna tema razgovora njemačkog ministra i srpskih zvaničnika bude otvaranje prvih poglavlja u pregovorima između Srbije i EU za šta ključ, kako se smatra, drži upravo Berlin.

Pred dolazak u Beograd, Štajnmajer je, u intervjuu Tanjugu, rekao da Njemačka ostaje iskren i pouzdan partner Srbiji na njenom putu ka EU.

"Srbija je proteklih godina preduzela zapažene korake napred - istorijski sporazum o normalizaciji odnosa sa Kosovom, otvaranje pregovora sa EU, početak bolnih, ali potrebnih ekonomskih reformi", istakao je Štajnmajer.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je nedavno da je Njemačka veoma važna za nastavak evropskih integracija Srbije i da zajednički treba razgovarati o načinima i putevima kako da se pronađu mehanizmi za što brže otvaranje poglavlja u pregovaračkom procesu.

Njemački ambasador u Beogradu Hajnc Vilhelm ističe da otvaranje pregovaračkih poglavlja predstavlja političko pitanje i da će Štajnmajerov dolazak biti prilika da se razgovara o tome.

Štajnmajer će pored Beograda posjetiti i Prištinu.