latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:22 | Autor: SRNA

General Momir Zec počasni građanin Kozarske Dubice

Opština Kozarska Dubica dodijelila je generalu Momiru Zecu "Povelju počasni građanin opštine Kozarska Dubica" za izuzetan doprinos, požrtvovanost i ispoljenu hrabrost u toku ratnih događaja u septembru 1995. godine i doprinos u sprečavanju materijalne štete u vanrednim situacijama izazvanim poplavama na području Kozarske Dubice prošle godine.
Zaslužnim pojedincima uručeno pet "Plaketa opštine Kozarska Dubica" - Foto: SRNA
Zaslužnim pojedincima uručeno pet "Plaketa opštine Kozarska Dubica"Foto: SRNA

Generalu Zecu, koji je rođen u dubičkom selu Bačvani, priznanje je uručeno na svečanoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica, koja je održana sinoć u okviru obilježavanja Dana opštine – 27. aprila.

"Ovo nije priznanje samo meni, već svim jedinicama koje su 1995. godine učestvovale u odbrani ovih prostora, svim borcima, a i samom stanovništvu jer je stanovništvo bilo uz vojsku i vjerovalo da se može odbraniti", izjavio je novinarima general Zec.

On je naglasio da je u septembru 1995. godine, odbranom područja opštine Kozarska Dubica i drugih opština u zapadnom dijelu Republike Srpske, odbranjena Republika Srpska jer je od ishoda te operacije zavisio tok pregovora i sadržaj Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"To je drugi put u 20. vijeku da se Kozara odbranila, a da nije, ne bi se odbranila ni Republika Srpska i pitanje je kakvi bi pregovori bili i kakav bi bio Dejton", rekao je general Zec.

On je istakao da je prošlost naroda Potkozarja vezana za budućnost. "Moramo se sjećati i vratiti u prošlost da bismo imali svjetliju budućnost i opomenu za sva vremena", dodao je general Zec.

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica povodom Dana opštine – 27. aprila, koji se praznuje kao znak sjećanja na dan oslobođenja područja opštine od fašističke okupacije u Drugom svjetskom ratu, sinoć je zaslužnim pojedincima te opštine uručeno pet "Plaketa opštine Kozarska Dubica".

To priznanje uručeno je višem kustosu u Spomen-području Donja Gradina Tanji Tuleković za postignute vrhunske rezultate u oblasti kulture u protekloj godini, rukometašu Dušku Čelici za postignute rezultate i afirmaciju sporta i fizičke kulture i predsjedniku Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" Јasminu Spahiću za humana djela, nesebično zalaganje i pomoć drugim ljudima.

Plaketa opštine Kozarska Dubica dodijeljena je i doktoru Milanu Miljatoviću za izuzetne rezultate postignute u radu i humana djela, te Goranu i Snježani Samardžiji, roditeljima četvoro usvojene djece, kojima je "Plaketa opštine Kozarska Dubica" uručena za izuzetna humana djela.

Na svečanoj sjednici Skupštine opštine Kozarska Dubica, scenaristi, režiseru, književniku i dugogogodišnjem kustosu Spomen-područja "Donja Gradina" Simi Brdaru uručeno je priznanje "Zlatni grb opštine Kozarska Dubica sa Poveljom", dodijeljeno za izuzetan doprinos razvoju opštine i postignute vrhunske rezultate i uspjeh u oblasti nauke, kulture i umjetnosti.