latinica  ћирилица
28/04/2015 |  11:40 | Autor: Blic

Šest slavnih pisaca neće da prisustvuje dodjeli nagrada PEN listu Šarli Ebdo

Šestoro slavnih američkih pisaca odlučilo je da ne prisustvuje godišnjoj dodjeli nagrada američkog PEN-a 5. maja, izražavajući na taj način nezadovoljstvo zbog odluke te nevladine organizacije da ovogodišnju nagradu za slobodu izražavanja dodijeli francuskom satiričkom časopisu Šarli Ebdo.

Piter Keri, Majkl Ondatže, Fransin Pros, Tedžu Koul, Rejčel Kašner i Taji Selasi neće se pojaviti na dodjeli nagrada, piše Njujork tajms, a prenosi jutarnji.hr.

Keri, dvostruki dobitnik prestižne Bukerove nagrade, rekao je da smatra da odlukom o dodjeli nagrade američki PEN prekoračuje svoju tradicionalnu ulogu branitelja slobode riječi i prava pisaca i publicista ugroženih represivnom politikom.

- Počinjeno je strašno zlodjelo, ali da li je miješanje američkog PEN-a u to pitanje slobode izražavanja - upitao se poznati pisac u intervjuu za američki list.

- Sve je još gore zbog očiglednog sljepila PEN-a prema kulturnoj aroganciji Francuske koja ne poštuje svoj moralni zadatak prema velikom djelu vlastitog stanovništva - smatra autor, misleći pritom na kritike izrečene na urednički izbor francuskog časopisa koji, prema mišljenju mnogih, prečesto ismijava islam i njegovog proroka Muhameda.

Na svom blogu američki PEN centar je objavio kako smatra da Šali Ebdo "nije imao namjeru da vrijeđa muslimane, već da se snažno suprotstavi pokušaju manjeg broja ekstremista da ograniče slobodu riječi".

- Biće nam žao što na dodjeli nagrada nećemo vidjeti one koji su odlučili da ne učestvuju, ali poštujemo njihova uvjerenja - rekao je Keri.

Nagradu će u ime kolega iz časopisa Šarli Ebdo primiti Žan-Baptist Toret, koji je uspio da izbjegne pokolj samo zato što je tog dana zakasnio na posao.