latinica  ћирилица
28/04/2015 |  13:01 | Autor: SRNA

Dva koncerta Beogradske filharmonije u Gračanici

Direktor Beogradske filharmonije Darko Krstić rekao je da su današnji nastupi kamernih sastava filharmonije u Gračanici samo početak saradnje te filharmonije sa domovima kulture i Narodnim pozorištem iz Prištine.
Beogradska filharmonija - Foto: blic.rs
Beogradska filharmonijaFoto: blic.rs

"Izlaženje iz Beograda, u okviru projekta decentralizacije, potvrda je da Beogradska filharmonija ne pripada samo Beogradu", rekao je Krstić.

Obrazlažući da će današnji program namijenjen djeci, izvesti četvorica članova filharmonije u pratnji gudača, Krstić je izrazio uvjerenje da će nastup kamernog sastava pratiti veliki broj mještana Gračanice.

On je istakao da Beogradska filharmonija nije prvi put na Kosmetu.

Bili su prije tri godine u Ranilugu, gdje su Mutičkoj školi iz Stanišora uručili četiri gitare na ime poklona, a potom u više navrata obučavali talentovane muzičare iz pomoravskog okruga.

"Cilj našeg dolaska u srpske sredine na Kosovu i Metohiji je podizanje nivoa kulture naših ljudi", rekao je Krstić, naglašavajući da rukovodstvo filharmonije posebnu pažnju pridaje djeci i njihovom odvajanju od poroka.

Krstić je najavio da će u narednom periodu biti sačinjen precizan raspored termina gostovanja Beogradske filharmonije po drugim sredinama i da za sada još nije utvrđen termin gostovanja cijelog sastava filharmonije u Pećkoj Patrijaršiji, što je ranije najavio ministar kulture Srbije Ivan Tasovac.