latinica  ћирилица
28/04/2015 |  14:15 | Autor: TANЈUG

Putin: Konflikt na Kavkazu prijetio Rusiji "jugoslovenskim scenarijem"

Lokalni konflikt krajem 1990-ih na Severnom Kavkazu mogao je Rusiju da povede putem "jugoslovenskog scenarija", izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na medijskom forumu Sveruskog narodnog fronta, dodajući da se uspjelo u očuvanju jedinstva i cjelovitosti zemlje.

"To nije bio lokalni konflikt kao svaki drugi. Radi se o tome da je taj lokalni konflikt mogao realno da dovede do razvoja situacije u Rusiji u jugoslovenskom pravcu. Uopšte, bilo je blizu", rekao je Putin a prenosi RIA Novosti.

"Očuvali smo jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost zemlje i treba da budemo zahvalni momcima, običnim vojnicima, koji su u veoma komplikovanim uslovima sprovodili potrebne vojne aktivnosti na Sjevernom Kavkazu, o njima bi trebalo više pričati, oni su zaštitili zemlju", kazao je ruski predsjednik a prenosi TAS S.

TAS S navodi da je Putin to rekao komentarišući dokumentarni film "Predsjednik" emitovan na ruskoj državnoj TV u nedjelju.

Govoreći u intervjuu za taj film, Putin je rekao da je terorizam na Sjevernom Kavkazu 1999. godine doveo Rusiju na ivicu raspada i da su mnogi svjetski lideri predviđali da će Rusija prestati da postoji u tadašnjem obliku.