latinica  ћирилица
28/04/2015 |  14:37 | Autor: SRNA

Savjet ministara: Koordinisan rad na rasvjetljavanju napada

Savjet ministara BiH zatražio je od svih nadležnih institucija na svim nivoima u BiH da aktivno i koordinisano rade na rasvjetljavanju terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvoriniku, sa aspekta njegovih motiva i načina izvršenja, rekao je danas predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

Zvizdić je nakon hitne sjednice Savjeta ministara BiH rekao da su sve pravosudne, policijske i obavještajno bezbjednosne agencije i institucije, takođe na svim nivoima BiH, pozvane da povećaju stepen koordinacije i saradnje prilikom rasvjetljavanja ovog napada.

On je istakao da je jako bitno da korodinacija i saradnja budu nastavljene i u budućnosti kako bi se adekvatno i uspješno spriječili ovakvi i slični događaji koji mogu dovesti do destabilizacije prilika u BiH i narušavanja njenog međunarodnog ugleda.

"Pucanj u policajca je pucanj u inistitucije sistema", rekao je Zvizdić u Sarajevu i dodao da niko ne može imati opravdanje za tako nešto.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara je na hitnoj sjednici na bazi izvještaja ministra bezbjednosti, direktora Sipe, te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, donio određeni broj zaključaka, prije svega operativnog karaktera.

"Naš je poziv, zahtjev da ukrupnjavamo policijsko-obavještajne agencije, a ne nikako, kao što smo ovih par dana imali priliku vidjeti, da se ide ka njihovom usitnjavanju", dodao je Zvizdić.

Ističući da je terorizam globalni problem on je pozvao sve u BiH da napad u Zvorniku ne koriste u dnevnopolitičke svrhe.

"Riječ je o jednom aktu koji nanosi štetu BiH i moramo biti jedinstveni kako bi potpuno otklonili takvu opasnost", poručio je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara naložio je Ministarstvu bezbjednosti da u roku sedam dana napravi precizan plan operativnih mjera koje će Savjet ministara odmah provesti u djelo.

Kao potvrdu opredijeljenosti Savjeta da poboljša materijalne i sve druge uslove u kojima rade institucije BiH koje se bore protiv terorizma i organizovanog kriminala, Zvizdić je naveo podatak da su u prijedlogu budžeta BiH za 2015. godinu povećana sredstva za te institucije - četiri miliona KM za Sipu, jedan za Tužilaštvo i tri za Obavještajno-bezbjednosnu agenciju. On je pozvao sve na mir, uzdržanost i toleranciju, bez revanšizma kako se postojeća situacija ne bi komplikovala, a apelovao je i da se ne unose dezinformacije u javnosti.

"Poruka je da BiH ima svoje institucije i da će biti sposobna da se obračuna sa ovakvim i sličnim aktima koji urušavaju njen ugled i destabilizuju vrlo pozitivnu atmosferu koja je započeta prije mjesec dana", zaključio je Zvizdić.

Zvizdić je u svoje i ime Savjeta ministara izrazio duboko saučešće porodici ubijenog policajca i poželio brz oporavak ranjenima.