latinica  ћирилица
28/04/2015 |  16:37 | Autor: SRNA

Banjaluka: Izložba učeničkih likovnih radova

U Muzeju Republike Srpske u Banjaluci otvorena je deveta izložba likovnih radova učenika osnovnih škola pod nazivom "Muzejski eksponat kao inspiracija" na kojoj je izloženo 145 dječijih radova.
Muzej Republike Srpske - Foto: RTRS
Muzej Republike SrpskeFoto: RTRS

Viši muzejski pedagog Nataša Nogo istakla je na otvaranju izložbe da Pedagoška služba Muzeja Republike Srpske već devetu godinu u saradnji sa osnovnim školama Srpske organizuje likovne radionice, u okviru tradicionalne manifestacije "Proljeće u Muzeju".

Ona je navela da je od 23. marta do 3. aprila Pedagoška služba Muzeja organizovala 24 likovne radionice u kojima je učestvovalo 145 učenika iz 29 osnovnih škola Republike Srpske.

- Djeca su crtala u Muzeju, a odabrali su po svom izboru muzejski eksponat ili predmet koji ih je inspirisao, uživala su i maštala su u koloritu zmijanjskog veza, narodnih nošnji, bogate flore i faune - rekla je Nogo.

Ona je naglasila da Muzej Republike Srpske pruža veliku pažnju i podršku talentovanim učenicima osnovnih škola, čime podstiče dječiju kreativnost i pomaže im da razviju sposobnosti i vještine.

Nogo je rekla da programom edukativno-kreativnih radionica djeca razvijaju pozitivan stav prema estetskim vrijednostima likovnog rada, kao i stav prema umjetnosti i kulturnom nasljeđu.

- Zahvaljujući uspješnoj i dugogodišnjoj saradnji Pedagoške službe sa osnovnim školama Muzej je postao mjesto u kome učenici na organizovan i kvalitetan način provode slobodno vrijeme - rekla je ona i navela da je stručni žiri Muzeja Srpske odabrao najbolje radove i dodijelio tri nagrade učenicima šestih i sedmih razreda i tri nagrade učenicima osmih i devetih razreda, kao i plakete nagrađenim učenicima i zahvalnice školama.

U ovogodišnjoj manifestaciji "Proljeće Muzeju" učestvovali su učenici osnovnih škola iz Banjaluke, ali i učenici iz Vlasenice, Teslića, Kneževa i Prijedora koji su inspiraciju nalazili koristeći predmete iz škrinja svojih baka.

U manifestaciji su učestvovali i djeca iz Centra "Zaštiti me", Centra za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora i Dječijeg doma "Rada Vranješević", kao i djeca Udruženja "Iskra" iz Banjaluke.

Prvonagrađena učenica šestog razreda Osnovne škole "Ivo Andrić" iz Banjaluke Anastasija Šašić-Vučinić rekla je da joj je za njen nagrađeni crtež lisice inspiracija bila njena igra.

Ona je rekla da voli da crta i da drugi put učestvuje na izložbi u Muzeju Republike Srpske, naglasivši da će joj nagrada biti dodatna motivacija i podsticaj za učestvovanje u ovakvim manifestacijama.