latinica  ћирилица
28/04/2015 |  17:35 | Autor: SRNA

Nikolić: Otvaranje prvih poglavlja bilo bi dobar znak

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da bi bilo jako dobro ako bi EU poslala jasnu i nedvosmislenu poruku da podržava sve ono što je Srbija do sada učinila tako što bi uskoro otvorila prva poglavlja pristupnih pregovora.
Tomislav Nikolić - Foto: arhiv
Tomislav NikolićFoto: arhiv

Nikolić je danas tokom susreta sa ministrom spoljnih poslova Njemačke Frankom Valterom Štajnmajerom rekao da bi otvaranje poglavlja za građane i vlasti Srbije bio znak da su na pravom putu.

- Smatram da je Srbija svojim konstruktivnim prilazom u rješavanju brojnih zatečenih problema zaslužila takav gest. Uvjeren sam da bi, u nekoj drugoj situaciji, prva poglavlja već bila otvorena - istakao je Nikolić.

Nikolić je napomenuo da Beograd neće prekidati pregovore sa Prištinom, ali da istovremeno ne bi voljeli kada bi se Briselski sporazum doživljavao kao spisak obaveza koje samo Srbija treba da ispuni, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

- U ovom sporazumu postoje dvije strane potpisnice, a do sada nismo primijetili postojanje volje Prištine da ispuni svoje obaveze - istakao je predsjednik Srbije i dodao da će Priština to ipak morati da učini.

Štajnmajer je ocijenio da je napredak Srbije ka punopravnom članstvu EU jasan i da Njemačka ostaje iskreni partner Srbije na njenom putu ka ujedinjenoj Evropi.

- Srbija je ispunila brojne uslove koji su postavljeni pred nju. Što se tiče Briselskog sporazuma, nećemo dozvoliti da Priština izbjegne svoje obaveze. U saradnji sa partnerima iz EU, nadam se da ćemo uskoro moći da načinimo pomake oko formiranja zajednice srpskih opština - rekao je njemački ministar.

On je naglasio da spekulacije u medijima o uslovima koji su pred Srbijom nisu uvijek od koristi ni Srbiji ni EU, te dodao da je već mjesecima poznato koji su uslovi pred Srbijom i da se tu ništa nije promijenilo.