latinica  ћирилица
28/04/2015 |  19:12 | Autor: TANЈUG

I Litvanija zabranila ulazak ruskim bajkerima

Litvanski graničari su objavili da su zabranili ulazak u zemlju osmorici ruskih bajkera, među kojima je najmanje jedan pripadnik motociklističke grupe "Noćni vukovi", navodno bliske ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

U saopštenju litvanske pogranične službe se navodi da su oni spriječili ulazak u zemlju osmorici državljana Rusije na granici sa Bjelorusijom u ponedjeljak, a zatim i na granici sa ruskom enklavom Kalinjingradom u utorak.

Motociklisti nisu imali odgovarajuću dokumentaciju o svojim vozilima, a takođe nisu objasnili razlog svog putovanja, izjavio je portparol litvanske pogranične službe Gjedrijus Misutis.

On je dodao da je najmanje jedan bajker priznao da je član "Noćnih vukova", motociklističkog kluba čiji članovi učestvuju u počasnoj vožnji povodom obilježavanja 70- godišnjice pobjede nad nacističkom Njemačkom.

Ruski bajkeri su planirali da u sklopu te počasne vožnje pređu 6.000 kilometara, od Moskve preko Bjelorusije, Poljske, Češke, Slovačke i Austrije sve do Berlina, gdje je trebalo da stignu 9. maja.

Poljska je, međutim, juče zabranila desetorici ruskih bajkera da uđu u tu zemlju, navodeći da se njihova imena nalaze na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u Šengen zonu.

Misutis je rekao da, od ukupno osam motociklista koje su zaustavili litvanski graničari, četvorica njih su prethodno neuspješno pokušali da uđu u Poljsku iz Bjelorusije.

Vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zaldostanov je rekao da će ruski motociklisti nastaviti svoj put do Berlina, uprkos odbijanju Poljske da im dozvoli ulazak u zemlju.

- Rusofobija se neće dobro završiti. Postaje apsurdna. Uoči Dana pobjede, mi smo primorani da se krijemo, potajno obilazimo grobove naših predaka - napomenuo je Zaldostanov.