latinica  ћирилица
28/04/2015 |  19:20 | Autor: SRNA

Cetinjski parlamentarni forum-Virus vjerskog ekstremizma uzima zamjac

Nakon terorističkog napada u Zvorniku zvaničnici zemalja u regionu jednoglasni su da virus vjerskog ektremizma uzima sve više maha na ovim prostorima, zbog čega nadležne institucije moraju biti odlučne u borbi protiv te pojave, rekao je predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore Mevludin Nuhodžić.

Nuhodžić je naveo da teroristički napad koji se desio u BiH govori da je neophodno da nadležne institucije u toj zemlji odlučno djeluju kada je riječ o opasnosti od terorizma, jer taj virus može da se proširi na druge zemlje.

On ističe da nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku zvaničnici zemalja u regionu izražavaju zabrinutost da bi se nešto slično moglo desiti i u njihovim državama.

"Јednoglasni su da virus vjerskog ektremizma uzima sve više maha na ovim prostorima i da zbog toga nadležne institucije moraju biti odlučne i ozbiljne u borbi protiv te pojave", rekao je Nuhodžić.

Nuhodžić je rekao da bezbjednosne službe u Crnoj Gori za sada nemaju dojave o sličnim napadima na crnogorskoj teritoriji, ali da treba biti oprezan.

"To podrazumijeva ozbiljno, odlučno i efikasno reagovanje i rad nadležnih institucija, posebno sada kada imaju pravni osnov da se bave na represivan način, u skladu sa zakonom, ovom pojavom koja postoji i kod nas", dodao je Nuhodžić.

Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić rekao je da je cijeli svijet pod prijetnjom vjerskog radikalizma i terorizma, te da je Balkan posebno ugroženo mjesto.

"Vjera je sve više zloupotrijebljena, a mi, kao multietnička država, posebno moramo obratiti pažnju da zemlja koja baštini harmoniju religija i nacija to mora čuvati dobrim političkim aktivnostima, jasnim zakonima i radom bezbjednosnog sektora", naglasio je Krivokapić.

I članovi Odbora za bezbjednost susjednih zemalja smatraju da terorizam nije samo prijetnja i izazov za BiH, već i za Crnu Goru, samoproglašeno Kosovo, Makedoniju i cijeli region.

"Ono što se desilo u Zvorniku predstavlja nemili događaj po mir i bezbjednost u regionu. Makedonija, kao dio tog regiona, veoma je zabrinuta. Nadležne institucije moraju adekvatno odgovoriti na ovakve napade koji narušavaju mir u cijelom regionu", rekao je član Odbora za bezbjednost i odbranu Makedonije Vladimir Petrovski.

Član Odbora za bezbjednost i odbranu samoproglašenog Kosova Redžep Selimi upozorio je da ono što se desilo u BiH može da se desi bilo gdje, te da se zato mora insistirati na većoj saradnji zemalja regiona.

Članovi Odbora za bezbjednost BiH i Srbije, koji su bili učesnici Cetinjskog parlamentarnog foruma, nisu željeli da komentarišu događaj u Zvorniku, navodeći da nadležne institucije njihovih zemalja tek treba da zauzmu stavove o čitavom slučaju, zbog čega ne žele da bilo šta kažu unaprijed.