latinica  ћирилица
28/04/2015 |  21:19 | Autor: SRNA

Dijselblum: Bez novih zajmova, Grčka neće uspjeti

Odluka grčkog premijera Alekisa Ciprasa da promijeni sastav pregovaračkog tima neće biti dovoljna da izvede Grčku iz pat pozicije u kojoj se nalazi, a Atina će morati da dobije nove kredite da ne bankrotira, izjavio je predsjednik Evrogrupe Јeron Dijselblum.

"Bez novih zajmova Grčka neće uspjeti, to je realnost", rekao je Dijselblum za holandsku televizijsku stanicu "RTL njuz".

On je rekao da imenovanje jedne kontakt osobe za pregovore moglo biti od pomoći, ali je napomenuo da je u protekla dva mjeseca učinjen blagi napredak.

Dijselblum smatra da je grčki referendum o sporazumu sa kreditorima nije dobra ideja.

Grčki premijer odbacio je mogućnost održavanja prijevremenih izbora, ako pregovori o paketu pomoći sa međunarodnim kreditorima ne uspiju, ali nije odbacio mogućnost održavanja referenduma u slučaju da grčki kreditori ponude Atini sporazum koji je u suprotnosti sa Ciprasovim izbornim programom.

"To iziskuje novac, a stvorilo bi i veliku političku nesigurnost, te mislim da za to nemamo vremena. Mislim da ni Grčka za to nema vremena", rekao je Dijselblum.

On je istakao da je grčka Vlada mislila da će Evropska centralna banka smanjiti ograničenja na iznos grčkog duga i ublažiti pravila, ali do toga neće doći ukoliko se ne postigni čvrst sporazum sa Evrogupom.