latinica  ћирилица
05/05/2015 |  18:59 | Autor: TANЈUG

Moguć puč u Saudijskoj Arabiji?

Novi koraci koje preuzeo kralj Salman bin Abdel Aziz al-Saud mogli bi da dovedu do političke oluje u kraljevstvu Saudijske Arabije, piše britanska štampa.
Saudijska Arabija - Foto: REUTERS
Saudijska ArabijaFoto: REUTERS

Razlog za eventualne političke potrese unutar saudijskih vladajućih krugova ili čak mogući puč, dolazi nakon što je kralj Salman 30. aprila izdao dekret kojim saudijski kraljevski sud počinje preuzimanje suda prestolonaslednika i ministra unutrašnjih poslova, Mohameda bin Najefa, piše britanski magazin Intelligence review Јane's.

Ovim potezom oduzima se administrativna moć sudu prestolonaslednika koji se stavlja pod kontrolu zamjenika prestolonaslednika, koji je sin kralja Salmana.

Kralj je, takođe, izdvojio državnu naftnu kompaniju "Saudi Armako" iz ministrarstva za naftu, a taj proces nadgledaće njegov sin, koji se nalazi na čelu Savjeta za ekonomske i razvojne poslove.

- Brzina kojom kralj Salman sprovodi vodeće strukturne promjene u političkom establišmentu Saudijske Arabije je nezabilježena - navodi britanski magazin.

List ocjenjuje da bi odluka kralja od 28. aprila o uklanjanju prestolonaslednika Abdula Aziza bin Sauda kao prvog u redu za presto i postavljenje princa Mohameda bin Najefa na njegovo mjesto, kao i promovisanje kraljevog sina za zamjenika prestolonaslednika, mogla da uznemiri sina pokojnog kralja Abdulaha Miteba, koji kontroliše saudijsku Nacionalnu gardu.

Kralj Salman, koji je preuzeo presto u januaru 2015, zajedno sa svojim sinom zamjenikom prestolonaslednika Muhamedom bin Salmanom, očigledno pokušava da konsoliduje moć.

Sve ove političke promjene mogle bi da dovedu do rizika da vojne snage lojalne kralju budu stavljene nasuprot vojnika lojalnih princu Mitebu i bin Najefu, zaključuje magazin.