latinica  ћирилица
09/05/2015 |  09:49 | Autor: SRNA

U Moskvi izložba "Oslobađanje Beograda: 70 godina poslije"

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u Moskvi da je veza Rusije i Srbije i danas jednako čvrsta i da odolijeva brojnim svakodnevnim iskušenjima.

Otvarajući sinoć u moskovskom Domu "Solženjicin" izložbu fotografija "Oslobađanje Beograda: 70 godina poslije", Nikolić je podsjetio na velike žrtve koje su jugoslovenski i sovjetski vojnici zajedno podnijeli za slobodu.

On je naglasio da su se Sovjeti borili za Beograd kao da se bore za Moskvu, za svoju domovinu.

"Bitka za Beograd imala je više dimenzija. Strateški, trebalo je upravo ovom bitkom preseći svaku vezu i sprečiti povlačenje Hitlerove armade sa juga, odseći ih i tako olakšati oslobađanje Evrope. Zatim, oslobođenje glavnog grada jedne države simbolično znači i pobedu te države", rekao je predsjednik Srbije.

Direktor Istorijskog arhiva Beograda Dragan Gačić rekao je da je prisustvo značajnih ličnosti na ovoj izložbi znak ne samo njene važnosti, koja je po obimu skromna, nego i značaja trenutka kada je ova izložba došla da gostuje u Moskvu.

Otvaranju izložbe prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik kompanije Ruske željeznice Vladimir Јakunjin i udovica nobelovca Aleksandra Solženjicina, Natalija.

Otvaranju je prisustvovao i čuveni ruski reditelj Nikita Mihalkov, koji je za "Sputnjik" rekao da ovo nije prosto izložba, jer je tu zapečaćen svaki trenutak tog strašnog rata i to treba pamtiti.

Mihalkov je istakao da je veoma važno što je izložba otvorena baš uoči 9. maja.

"Dan pobjede je veliki praznik, a danas je postao još značajniji, zato što mnogi žele da revidiraju istoriju. Zato smo jednostavno dužni da prenosimo mladima genetsko sjećanje, kako bi riječi 'samo da ne bude rata' bile realna želja, a ne prazan odjek", poručio je Mihalkov, koji se sinoć u Moskvi sastao i sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Na obilježavanju godišnjice oslobođenja Beograda i otvaranju izložbe u Moskvi prisustvovao je i vođa "Noćnih vukova" Aleksandar Zoldostanov Hirurg.