latinica  ћирилица
12/05/2015 |  08:31 | Autor: TANЈUG

Keri danas u Sočiju na sastanku sa Putinom i Lavrovom

Američki državni sekretar DŽon Keri sastaće se danas sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejom Lavrovom u Sočiju, ruskom odmaralištu na Crnom moru.
Putin - Keri (arhiv, © Sputnik/ Michail Klimentyev) -
Putin - Keri (arhiv, © Sputnik/ Michail Klimentyev)

To je prvi put da Keri putuje u zvaničnu posetu Rusiji od početka krize na istoku Ukrajine, koja je značajno pogoršala odnose Moskve i Zapada, odnosno druga posjeta otkad je stupio na dužnost šefa diplomatije SAD, prenijele su agencije.

U saopštenju Stejt Departmenta se navodi da će na sastanku u Sočiju, gde Putin provodi ovu nedjelju u svojoj rezidenciji, Keri sa ruskim predsjednikom razgovarati o aktuelnim temama poput Irana, Sirije i Ukrajine.

"Ova posjeta je dio aktuelnih napora da se održe direktne linije komunikacije sa visokim ruskim zvaničnicima i da se obezbijedi da se američki stavovi daju jasno do znanja", istakla je portparolka Stejt Dipartmenta Meri Harf, prenio je AP.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je nadu da će današnja posjeta Kerija Rusiji doprinijeti poboljšanju odnosa sa SAD, dodajući ipak da bi saradnja trebalo da se bazira na jednakim pravima.

"U dijalogu sa SAD smo više puta istakli da smo otvoreni za saradnju koja se temelji na jednakim pravima, nemješanju u unutrašnje poslove druge zemlje i neophodno poštovanje za ruske interese, pri čemu u potpunosti odbacujemo pokušaje da se na nas vrši pritisak", navedeno je u saopštenju.

Rusko Ministarstvo je dodalo i da se nada da će "posjeta američkog državnog sekretara Kerija doprinijeti unaprijeđenju bilateralnih odnosa, na čemu u velikoj mjeri počiva globalna stabilnost".

Ruska novinska agencija Interfaks prenijela je izjavu neimenovanog izvora da će za "popravljanje" odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država biti potrebne decenije, prenio je AFP.

Neimenovani izvor je rekao da Moska očekuje od Vašingtona da bude konstruktivniji u rješavanju ukrajinskog problema i da natjera Kijev na direktan dijalog sa predstavnicima Donjecka i Luganska.

On je rekao i da će Moskva zatražiti od Vašingtona da ne snabdijeva Kijev oružjem, nazvavši to "glavnim pitanjem".

Kerijeva posjeta dolazi u trenutku nakon što predsjednik SAD Barak Obama nije prisustvovao proslavi 70. godišnjice pobnede nad nacističkom Njemačkom u Moskvi, što su analtičari širom svijeta objasnili kao vid "kazne" zbog pozicije Rusije prema Ukrajinskom problemu.