latinica  ћирилица
17/05/2015 |  20:21 | Autor: SRNA

Bogdanić: Poboljšati uslove boravka pacijenata u bolnici u Јakešu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je danas da će resorno ministarstvo pokušati da iznađe sredstva u Republici Srpskoj i inostranstvu za poboljšanje uslova rada i boravak pacijenata u Bolnici za hroničnu psihijatriju u Modriči.
Modriča: Bogdanić - Sartorijus - Foto: SRNA
Modriča: Bogdanić - SartorijusFoto: SRNA

"Bolnica u Modriči uspjela je sačuvati stručni kadar, ali je, tehnička i materijalna opremljenost, zbog ratnih i drugih dešavanja na ovom prostoru, daleko ispod evropskog nivoa", rekao je Bogdanić koji je danas u Modriči sa ekspertom psihijatrije iz Švajcarske univerzitetskim profesorom Normanom Sartorijusom razgovarao o unapređenju uslova za rad i liječenje hroničnih duševnih bolesnika u ovoj bolnici.

Bogdanić je, nakon sastanka kome su prisustvovali direktor Bolnice Milenko Đukić i načelnik opštine Modriča Mladen Krekić, istakao da su prijedlozi o novom pristupu duševnim bolesnicima, odnosno njihovom liječenju koje je predstavio profesor Sartorijus, interesantni i da mogu biti jeftiniji za zajednicu, a istovremeno humaniji za pacijente i porodicu.

Sartorijus, nekadašnji predsjednik Evropske i Svjetske psihijatrijske organizacije, izjavio je novinarima da Bolnica u Modriči ima medicinske radnike koji se stručnošću, zalaganjem i odnosom prema pacijentima mogu porediti sa kolegama u sličnim ustanovama u svijetu.

"Kada se pogleda koliko se novca izdvaja za održavanje i obnavljanje prostorija i opreme, bolnica je na samom dnu u Evropi", rekao je Sartorijus i dodao da je sa ministrom Bogdanićem razgovarao o preorijentaciji bolnice u "ustanovu u kojoj bi se pružale različite vrste pomoći".

On je naglasio da se u svijetu primjenjuju brojni načini rehabilitacije duševnih bolesnika i kao primjer naveo brigu porodice za ove bolesnike koju bi finansijski podržalo Ministarstvo, a koja bi bila prihvatljivija i humanija za bolesnika.

Sartorijus je izrazio nadu da će bolnica u Јakešu postati mjesto gdje će se ispitati različite mogućnosti za pomoć hroničnom duševnom bolesniku, ukazujući na povećanje broja duševnih bolesnika, kako u svijetu, tako i na ovom prostoru.

Načelnik Modriče Mladen Krekić rekao je da se nada saradnji Bolnice sa profesorom Sartorijusom, kao i donacijama humanitarne organizacije za unapređenje programa duševnog zdravlja iz Ženeve u Švajcarskoj.

Direktor Bolnice Milenko Đukić rekao je da je u ovoj ustanovi na liječenju i rehabilitaciji 285 pacijenata. U bolnici je zaposlen 161 radnik.