latinica  ћирилица
20/05/2015 |  18:33 | Autor: Blic

Kubanske vakcine uskoro u Srbiji

U Srbiji će biti omogućeno korišćenje kubanskih vakcina i lijekova. Najavljuje se i proizvodnja kubanske vakcina, najvjerovatnije u Institutu za imunologiju I virusologiju "Torlak".

Ovo je dogovorio ministar zdravlja, dr Zlatibor Lonča na sastanku sa najvišim državnim rukovodstvom Kube, koju je predvodio predsjednik Raul Kastro. Ministar zdravlja u zvaničnoj je posjeti Kubi kao član delegacije predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Tom prilikom dogovoreno je da se na osnovu međudržavnih sporazuma između Kube i Srbije omogući korišćenje određenih kubanskih lijekova i vakcina u Srbiji, poštujući naše važeće propise u ovoj oblasti, a za koje već postoji interesovanje  građana Srbije.

Riječ je o kubanskim vakcinama, kao i lijekovima koji se koriste u liječenju rana zadobijenih zbog dijabetesa.

Dogovorena je, takođe, i zajednička proizvodnja pojedinih vakcina i lijekova u Srbiji. Ova vrsta sporazuma podrazumijeva direktnu saradnju zdravstvenih sistema dvije zemlje, bez posrednika.

Ministar Lončar je posljednjeg dana boravka na Kubi obišao sektor za proizvodnju vakcina i lijekova i razgovarao sa rukovodiocima ovog sektora o budućim aspektima dogovorene saradnje.