latinica  ћирилица
20/05/2015 |  18:43 | Autor: Politika

Obrt na Saboru SPC – vladika Georgije trajno razriješen

Za trajno razrješenje vladike Georgija glasao je 21 episkop – isto toliko ih je, prije samo nekoliko dana, potpisalo peticiju da se preispita način na koji je vođen sinodski postupak protiv njega. Sabor bi tek trebalo da se izjasni o vladiki mileševskom Filaretu, koji je odlukom Sinoda privremeno razriješen upravljanja eparhijom.
Zvaničnici SPC na svetoj arhijerejskoj liturgiji - razriješeni vladika Georgije drugi s lijeve strane - Foto: POLITIKA
Zvaničnici SPC na svetoj arhijerejskoj liturgiji - razriješeni vladika Georgije drugi s lijeve straneFoto: POLITIKA

Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve trajno je razriješio upravljanja Eparhijom kanadskom vladiku Georgija, saopštila je juče kasno popodne SPC.

U kratkom saopštenju navodi se da je odluka najvišeg crkvenog tijela donijeta na jučerašnjoj sjednici, kao i da Eparhijom administrira patrijarh Irinej.

Kako je Politici objašnjeno u crkvenim krugovima vladika Georgije ostaje u statusu episkopa, ali neće više moći da upravlja nijednom eparhijom.

Nezvanično, 21 arhijerej bio je za da episkop Georgije bude smijenjen, a njih 16 bili su protiv. Prethodno, Saboru je predstavljen izvještaj sinodske komisije koja je posjetila Eparhiju kanadsku da ispita stanje u ovoj udaljenoj eparhiji srpske crkve. Na osnovu izvještaja, kao i drugog dokaznog materijala, Sinod je krajem aprila donio Akt o kanonskoj odgovornosti i privremenio smijenio vladiku Georgija. Sabor je, praktično, tu odluku Sinoda potvrdio.

Čitav predmet vezan za episkopa Georgija ima oko 1.400 strana. Ovaj vladika je u ponedjeljak iznosio svoju odbranu na 45 strana, poslije čega je Sabor počeo raspravu o njemu. 

Donošenju odluke prethodila je burna, višednevna polemika članova najvišeg crkvenog tijela. Sudeći prema saznanjima do kojih smo došli, episkopat se nije podijelio na one koji Georgija smatraju nevinim i one koji ga smatraju krivim, već na one koji su za i protiv sinodskih odluka. Arhijereji su, nezvanično, imali suprotstavljena mišljenja o tome kako treba suditi episkopima, a vladika Georgije, uz drugog privremeno razriješenog episkopa Filareta, bio je samo povod za polemiku. Početak zasjedanja obilježila je peticija kojom se traži preispitivanje sinodskih odluka donesenih u vezi sa ovom dvojicom episkopa. Dio episkopata koji je potpisao peticiju, nezvanično, tražio je preispitivanje načina na koji je Sinod privremeno smijenio dvojicu vladika. Kao inicijator peticije u crkvenim krugovima se pominje vladika bački Irinej, a taj dokument je potpisao 21 episkop – isto onoliko koliko ih je glasalo za razrješenje vladike Georgija.

Taj obrt pokazuje da je teško predvidjeti u kom smjeru će krenuti zasjedanje sabora. Kao što se obrt desio i na samom početku sjednice kada je promijenjen predloženi dnevni red, pa se odmah počelo sa raspravom o episkopima Georgiju i Filaretu. U dijelu crkvenih krugova tada se komentarisalo da bi to mogao biti nagovještaj da će se situacija riješiti pozitivno po dvojicu episkopa. Ali, uslijedio je novi obrt: vladika Georgije je trajno razriješen i poslije više od trideset godina više nema pridjev "kanadski" uz svoju episkopsku titulu.

Sagovornici lista iz vrha SPC navode da su članovi sabora, tek kada su čuli jednu i drugu stranu, odnosno i optužbe protiv vladike Georgija i njegovu odbranu, odlučili da ga razriješe, iako su neki od njih, očigledno, prethodno dovodili u pitanje postupak koji je protiv njega vodio Sinod. Dio episkopata, od početka zasjedanja, nije imao dilemu da li je Sinod postupio ispravno kada je pokrenuo i vodio postupak protiv dvojice episkopa. Na ovoj poziciji bio je i poglavar srpske crkve koji je i predsjedavajući Sinoda, ali i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, jedan od najuticajnijih članova ovog tijela.

Sabor bi tek trebalo da se izjasni o vladiki mileševskom Filaretu, koji je takođe, odlukom Sinoda privremeno razriješen upravljanja eparhijom. I u njegovom slučaju, najviše crkveno tijelo bi trebalo da donese konačnu odluku, a nezvanično se pominjalo da bi on čak mogao zatražiti od sabora da ga penzioniše.