latinica  ћирилица
25/05/2015 |  17:07 | Autor: SRNA

Matarela: Budućnost Srbije je u Evropi

Predsjednik Italije Serđo Matarela izjavio je da je budućnost Srbije, kao i Italije, u Evropi, kojoj ove zemlje pripadaju zbog istorije i vrijednosti koje baštine.

On je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srbije rekao da put Srbije u Evropu neće biti jednostavan, ali da ona na tom putu ima "čvrstu i uvjerenu podršku Italije".

- Ovdje, na ušću Save u Dunav, osjeća se snaga hiljadugodišnje prošlosti, ali i budućnosti koju Beograd i Srbija imaju. Italija će biti uz vas kao veliki i iskren prijatelj - poručio je predsjednik Matarela.

On je naglasio da je za Evropu, koja se suočava sa brojnim bezbjednosnim izazovima, od velikog značaja da Srbija kao "rasadnik" stabilnosti i mira bude njen partner.

- Teme i zabrinutost koju imaju svi u Evropi, koju ima Italija, ima i Srbija. Važno je da svi budemo ujedinjeni u nastojanju da mir vlada kontinentom - rekao je Matarela.

On je podsjetio da je Srbija vijekovima bila na braniku Evrope i da je italijanski princ Eugen Savojski sa srpskim vojnicima 1697. godine kod Sente spriječio prodor Osmanlija u Evropu.

- Sedamnaest velikih rimskih careva, među kojim i Konstantin, sa područja su Srbije, a tu su ostaci velikih carskih gradova, uključujući i Beograd. Italiju i Srbiju i njene narode ne veže samo ta prošlost već i budućnost u Evropi - zaključio je Matarela.