latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:50 | Autor: SRNA

Obilježena 23. godišnjica osnivanja RV i PVO

Pripadnici Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane /RV i PVO/ Vojske Republike Srpske dali su nemjerljiv doprinos stvaranju i odbrani Srpske, a 61 vojnik ovog roda dao je za to život, rečeno je danas u Mahovljanima kod Banjaluke na obilježavanju 23 godine od formiranja RV i PVO Vojske Republike Srpske.
Godišnjica osnivanja RV i PVO - Foto: SRNA
Godišnjica osnivanja RV i PVOFoto: SRNA

Za poginule pripadnike RV i PVO Vojske Republike Srpske služen je parastos, prislužene svijeće i položeni vijenci na Centralnom spomen-obilježju na vojnom dijelu aerodroma Mahovljani.

Nekadašnji komandant RV i PVO Vojske Republike Srpke Milan Torbica kaže da je trajna obaveza i dužnost Republike Srpske da ne budu zaboravljeni pripadnici RV i PVO koji su živote dali za slobodu srpskog naroda.

On je podsjetio da je u protivpješadijskim borbama živote dalo 35 pripadnika RV, a 26 u borbama protivvazdušne odbrane.

"Osnovni zadaci RV i PVO bili su borbena dejstva, odnosno odbrana i kontrola vazdušnog prostora Republike Srpske, kao i izviđanje, transport i koordinacija sa jedinicama kopnene vojske", rekao je Torbica novinarima.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić naglasio je da su pripadnici RV i PVO veoma doprinijeli odbrani srpskog naroda.

"RV i PVO je dejstvovao u specifičnoj situaciji, jer su 1992. zabranjeni letovi iznad BiH. Većina aktivnosti ovog roda Vojske Republike Srpske odnosila se na transport ranjenika i pomoć kopnenoj vojsci", rekao je Savčić i napomenuo da ne smiju biti zaboravljene porodice poginulih boraca.

Komandant Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH Nedeljko Kopuz ocijenio je da je RV i PVO bio jedan od najelitnijih rodova Vojske Republke Srpske.

"Iako u teškim uslovima, pripadnici ovog roda su profesionalno izvršavali sve zadatke, jer su voljeli svoj poziv, narod i Republiku. Zbog toga su uspjeli da sačuvaju teritoriju, građane, ali i svoj rod vojske do kraja rata" rekao je Kopuz.

Bivši pripadnik RV i PVO Duško Četković kaže da su pripadnici RV i PVO učestvovali na svim frontovima u odbrambeno-otadžbinskom ratu i herojski se suočavali sa svim izazovima.

Supruga poginulog pripadnika RV i PVO Nada Budiša rekla je da je ponosna na svog supruga Draga i da je važno što institucije Srpske nisu zboravile pripadnike Vojske Republike Srpske i njihove porodice.

Obilježavanju Dana RV i PVO, koji su organizovali BORS i Treći pješadijski Republika Srpska puk Oružanih snaga BiH, prisustvovala su izaslanstva predsjednika Republika Srpska, Vlade Republike Srpske, Ministarstva odbrane BiH, međunarodnih mirovnih snaga u BiH, nekadašnji pripadnici ovog roda vojske, te rodbina poginulih vojnika.

RV i PVO Vojske Republike Srpske je formirano 27. maja 1992. godine, od kada je izvršeno 16 borbenih letova za podršku kopnenim snagama, a komande su bile u Zalužanima i Mahovljanima u okviru 874. vazduhoplovne baze Vojske Republike Srpske.