latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:52 | Autor: TANЈUG

EU traži od članica da prime 40.000 azilanata

Evropska unija je zatražila od država članica da u naredne dvije godine prime 40.000 tražilaca azila iz Sirije i Eritreje koji se već nalaze u Italiji i Grčkoj.

"Mi... imamo prijedlog za hitan mehanizam prebacivanja 40.000 tražilaca azila u druge evropske države (članice)", rekao je komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos na konferenciji za novinare.

"Sirijci i Eritrejci biće prebačeni iz Italije i Grčke u druge države članice Evropske unije tokom perioda od dvije godine", dodao je on.

Prema podacima agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice oko 35.000 migranata iz Afrike i sa Bliskog Istoka, koji su prešli Mediteran na putu do Evrope od početka ove godine, iskrcalo se u Italiji, a oko 1.800 udavilo se u tom pokušaju.

Uključujući migrante koji su se iskrcali u Grčku, Španiju ili Maltu, ukupan broj onih koji su brodovima stigli do Evrope popeo se na 62.500, od kojih trećinu čine Sirijci, a Avganistanci i Eritrejci po 10 odsto.

Ipak, plan Evropske komisije o podjeli tereta među članicama Evropske unije u pogledu rješavanja zahtjeva za azil, kojih je prošle godine bilo više od 600.000, već je izazvao primjedbe protivnika imigracije, naveo je Rojters.