latinica  ћирилица
27/05/2015 |  13:55 | Autor: SRNA

Majkić: Može li BiH sebi dozvoliti ovakve i ovolike oružane snage?

Član parlamentarne Komisije za odbranu i bezbjednost BiH Dušanka Majkić izjavila je u Sarajevu da se na osnovu izvještaja o radu Ministarstva odbrane u prošloj godini postavlja pitanje može li BiH sebi dozvoliti ovakve i ovolike Oružane snage.
Dušanka Majkić - Foto: dnevni avaz
Dušanka MajkićFoto: dnevni avaz

U raspravi o izvještaju Ministarstva odbrane za prošlu godinu vođenoj danas na Komisiji za odbranu i bezbjednost, Majkićeva je ocijenila neprihvatljivim podatak iz izvještaja da je broj oficira u Oružanim snagama BiH i dalje za hiljadu veći od broja vojnika.

"U periodu od 2008. do 2013. godine Ministarstvo odbrane utrošilo je 48 miliona KM za smještaj oficira, podoficira i vojnika", navela je Majkićeva i dodala da je za taj novac prilagođavanjem postojećih kapaciteta mogao biti trajno riješen problem njihovog smještaja.

Majkićeva, koja je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osvrnula se i na podatak da je operativno svega 48 odsto borbenih sredstava i 20 odsto vazduhoplovstva kojima raspolažu Oružane snage BiH.

Kada je riječ o pokretnoj i nepokretnoj vojnoj imovini, Majkićeva se založila za pronalaženje trajnog dogovora o ovom pitanju.

Govoreći o viškovima naoružanja, te nestabilnoj municiji i minsko-eksplozivnim sredstvima, Majkićeva je istakla da ovo pitanje nije u cjelosti riješeno.

"BiH je jedina zemlja koja detonacijom na otvorenom, na poligonu u Glamoču, uništava municiju i minsko-eksplozivna sredstva, zagađujući time okolinu", upozorila je Majkićeva.

Ona se založila za još intenzivniju saradnju Komisije i Ministarstva odbrane u rješavanju brojnih problema u oblasti odbrane.

Predsjedavajući Komisijom za odbranu i bezbjednost Sifet Podžić konstatovao je da je iz izvještaja Ministarstva odbrane vidljivo da je od 113 programskih ciljeva u prošloj godini potpuno provedeno 80, a 27 djelimično, dok šest nije uopšte provedeno.

"Ministarstvo odbrane i Oružane snage prošle godine radili su na deminiranju, a zapaženu ulogu imali su i za vrijeme katastrofalnih poplava", podsjetio je Podžić.

Kao uspješan proces koji je Ministarstvo odbrane provodilo u prošloj godini on je naveo slanje pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovne misije te nastavak saradnje sa NATO.

Navodeći da se 90 odsto budžeta Ministarstva odbrane troši na personal, Podžić je ocijenio da je u budućnosti potrebno razmišljati o obnavljanju materijalno-tehničkih sredstava kojima raspolažu Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH.

Član Komisije Šemsudin Mehmedović rekao je da je suma od 1,8 miliona KM za nabavku opreme nepodnošljivo mala.

"U budućnosti treba voditi više računa o tome i bilo bi dobro da Komisija stane iza jedne takve inicijative", rekao je Mehmedović.

Član Komisije Ognjen Tadić iznio je stav da bi Komisija za odbranu i bezbjednost trebalo da bude usmjerena na što čvršću saradnju sa svim predstavnicima političkih stranaka koji imaju veze sa odbranom i bezbjednošću.

Komentarišući stavove članova Komisije, ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je da bi izdvajanja za personal bila znatno manja kada bi procenat izdvajanja iz bruto društvenog proizvoda za odbranu bio viši.

Prema njenim riječima, putem izmjena zakona o službi u Oružanim snagama biće riješeno pitanje popunjavanja deficitarnih zanimanja, poput ljekara, medicinskih sestara ili rukovalaca specijalnim vozilima.

"Izmjenama zakona i pravilnika o unapređenju nastojaćemo da riješimo narušenu piramidu, postojeći debalans u odnosu pripadnika Oružanih snaga", dodala je Pendeševa.

Kao prioritet u budućem radu Ministarstva odbrane ona je navela rješavanje pitanja pokretne i nepokretne imovine, a založila se i za rješavanje problema viškova naoružanja.

Ministar odbrane BiH zaključila je da se može biti zadovoljno efektima Oružanih snaga s obzirom na njihovu opremljenost.

Zajednička komisija za odbranu i bezbjednost oba doma Paralmentarne skupštine BiH primila je danas k znanju izvještaj Ministarstva odbrane BiH za 2014. godinu kao i izvještaj o radu u prošloj godini Službe za poslove sa strancima.