latinica  ћирилица
27/05/2015 |  17:11 | Autor: TANЈUG

Svjetski mediji o Vučićevoj posjeti Tirani

Svjetski mediji su danas prenijeli da je premijer Srbije Aleksandar Vučić u istorijskoj posjeti Albaniji, prvoj u kojoj u toj zemlji boravi jedan predsjednik srpske vlade, uz ocjenu da posjeta ima za cilj unapređenje krhkih bilateralnih odnosa na putu ka EU, ali i da vlasti dvije zemlje imaju nepremostive političke razlike.
Tirana: Vučić i Rama - Foto: AFP
Tirana: Vučić i RamaFoto: AFP

Francuski Mond ocjenjuje, da Vučićeva posjeta Tirani "označava novu etapu u procesu pomirenja dvije zemlje" i konstatuje da su uoči posjete premijeri Srbije i Albanije pokazali spremnost da rade na poboljšanju odnosa dvije zemlje, što podstiče perspektiva članstva u EU kojoj obje teže.

Pariski dnevnik Liberasion ističe, da je Vučićev put u Tiranu praćen jakim mjerama bezbjednosti i da se događa u ponovo napetom kontekstu u regionu, dvije nedjelje nakon pogubnih napada u Makedoniji.

Podsjećajući da je posjeta Edija Rame Beogradu prije šest mjeseci bila praćena sumornom atmosferom, pošto je Rama prekršio protokol i pozvao Beograd da prizna nezavisnost Kosova, francuski radio RFI ukazuje da su Vučić i Rama danas pokazali da "ozbiljno rade u korist dobrobiti regiona".

Njemački radio Dojče vele, pod naslovom "Vučić i Rama, pokušaj drugi", navodi da ostaje utisak kako vlasti dvije zemlje imaju nepremostive političke razlike, a sarađuju samo koliko se mora zbog Brisela. Kako ocjenjuje DV, najbolji scenario susreta u Tirani - i daljeg razvoja srpsko-albanskih odnosa uopšte - bile bi pomirljive izjave o evropskoj budućnosti obje zemlje i oba naroda.

- Put do te budućnosti nesumnjivo vodi preko Berlina gdje, opet, uporno ponavljaju da su dobri komšijski odnosi na Balkanu preduslov napredovanja ka punopravnom članstvu u EU - ističe njemački radio i dodaje da će tu poruku ponoviti i kancelarka Angela Merkel kada u julu posjeti Beograd i Tiranu.

Pod naslovom "Vučić i Rama: Razlike oko Kosova, zajednički cilj EU", Radio Slobodna Evropa ocjenjuje da su tenzije do danas znatno spasle poslije Ramine posjete Beogradu i Vučićevih optužbi upućenih albanskom premijeru za provokaciju i zloupotrebu gostoprimstva.

Ruska agencija Sputnjik prenosi da je jedna stanovnica Tirane zahvalila premijeru Vučiću, jer je zbog njegove posjete u albanskoj prestonici urađeno pet pješačkih prelaza. Takođe, navodi da je policija u Tirani naredila da se zatvore sve radnje koje se nalaze na putu kojim će proći srpski premijer.

Povodom ovog susreta, moskovski Komersant piše da normalizacija odnosa između Srbije i Albanije ima ključni značaj za stabilnost regiona, koji se ponovo našao na ivici oružanog sukoba, kao i da od dogovora sa Ramom zavise američke investicije.