latinica  ћирилица
27/05/2015 |  17:38 | Autor: Agencije

Zašto je bitno doručkovati?

Prvo i osnovno pravilo zdravog života, a ne samo dijetne ishrane, jeste ne preskakati doručak.

Steknite naviku da prije posla, ujutro, kvalitetno jedete. Dakle, vodite računa da imate vremena za pripremu kvalitetnog doručka.

Doručak se mora sastojati od proteina, koji će vas dugo držati sitim, od složenih ugljenih hidrata, koje će vaš organizam takođe dalje prerađivati i od dozvoljenih, nazovimo ih zdravim mastima. Primjer takvog doručka bio bi sendvič od tunjevine i integralnog hljeba ili kajgana od jednog žumanceta i dva bjelanceta, pripremljena na biljnom ulju. Uz takvu kajganu dozvoljeno je pojesti parče integralnog hljeba. Kao treću varijantu idealnog doručka možete isto tako izabrati i žitarice sa mlijekom ili jogurtom. Kafa, osim što vas razbuđuje, dokazano ubrzava metabolizam, stimulišući centralni nervni sistem, ubrzavajući puls i disanje. Naravno, to ne znači da treba da se nalivate kafom, jer je ona loša za zdravlje u većim količinama od dve šoljice dnevno. Osim kafe, preporučeno piće je voda.

Čaša hladne vode, iako loša za grlo, dobra je za ubrzavanje metabolizma jer mu treba vremena kako bi je ugrijao do tjelesne temperature, a za to treba energije. Dakle, osim što čisti organizam i pomaže hidrataciju, voda će pomoći da sagorite kalorije.