latinica  ћирилица
28/05/2015 |  18:58 | Autor: SRNA

Vučić: Bez pomoći Njemačke ne bi uspjeli

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da posjeta njemačkog saveznog ministra za ekonomsku saradnju i razvoj Gerda Milera predstavlja "predvorje" dolaska kancelara Angele Merkel u Beograd i ocijenio da Srbija bez podrške i pomoći Njemačke ne bi uspjela u reformama koje sprovodi.
Gerd Miler i Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Gerd Miler i Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare poručio da Srbija ima jedan strateški cilj, a to je članstvo u EU, ali da istovremeno ima korektnu saradnju sa Rusijom, baš kao i Njemačka, prenose beogradski mediji.

"Želimo da imamo pristojne i dobre odnose sa Rusijom i u tome ne vidim ništa loše, ali ako je pitanje da li Srbija vodi balansiranu politiku, pa će da ide u saveze na istoku ili saveze na zapadu, Srbija ima jedan strateški cilj a to je članstvo u EU i mislim da je odgovor Srbije o tom pitanju potpuno jasan", rekao je Vučić.

On je potvrdio da je sa Milerom razgovarao o problemima migracija i položaju Roma u Srbiji koji su najčešći tražioci azila u Njemačkoj.

"Srbija ne pravi diskriminaciju i spremna je da poboljša položaj Roma. Želimo da oni žele da rade, da im pomognemo u školovanju pronalaženju posla, da naučimo od Nemaca kako da poboljšaamo njihovu poziciju, ali to nije lak zadatak za nas. Ponekad i onaj kome želite da pomognete to mora stvarno da želi i da pomogne vama", rekao je Vučić.