latinica  ћирилица
29/05/2015 |  10:35 | Autor: SRNA

Frolov: Beograd nema čemu da se nada - gas iz Azerbejdžana već raspoređen

Aleksandar Frolov iz Nacionalnog energetskog instituta u Moskvi kaže da Srbija nema čemu da se nada kada je isporuka gasa iz Azerbejdžana u pitanju, jer su količine unaprijed dogovorene i raspoređene.

Frolov je naglasio da se maksimalni obim isporuka, koje bi išle ovim gasovodom, može očekivati tek poslije 2020. godine.

"Međutim, nažalost po Srbiju, obimi isporuka su već predviđeni i raspoređeni, zbog čega tu nema mjesta za srpske potrebe", rekao je Frolov za "Sputnjik".

On je pojasnio da je maksimalni obim tog gasovoda 16 milijardi kubnih metara, od čega je za Tursku predviđeno šest, dok je ostalih deset namijenjeno Evropi, a najveći dio za Italiju.

"Srbija nema drugih realnih mogućnosti da dobija gas po prihvatljivim, tržišno isplativim cijenama", kaže Frolov.

On smatra da je srpski premijer Aleksandar Vučić apsolutno prozapadno orijentisan političar i da u njegovoj izjavi da je "Srbija spremna za diversifikaciju izvora gasa, zbog energetske bezbjednosti i sigurnosti", ne vidi ništa sporno.

"On koristi prorusku retoriku samo da bi dobio nekakve pogodnosti za Srbiju i to je potpuno razumljivo", dodao je Frolov.

Urednik časopisa "Balkan magazin" Јelica Putniković rekla je za Sputnjik da je gas koji se pominje iz Azerbejdžana varijanta "na dugom štapu", jer nije izgrađen i u tom kapacitetu nema mjesta za Srbiju.

Ona je dodala da Srbija mora da nađe alternativu za gas koji joj sada stiže preko Ukrajine, dodajući da će, kada Rusija 2018. ili 2019. godine prestane da šalje gas za ovaj dio Evrope, Srbija ostati bez tog energenta.

"Nadam se da će zapadnoevropske zemlje, koje su sebe obezbijedile gasom preko `Sjevernog toka`, sada naći alternativu da nama ovdje na jugu pomognu. Trebalo bi da nam šalju gas preko `Sjevernog toka` ili da nađu novi aranžman sa Rusijom, da se odobri izgradnja `Turskog toka` preko Grčke, Makedonije, Srbije do Mađarske", rekla je ona.

Gas iz Azerbejdžana bi trebalo da bude isporučivan po gasovodu TANAP i TAP, a Putniković navodi da je pitanje ko će finansirati srpsko priključenje na gasovod TAP, jer Srbija za to nema novac.

"Konekcija koja se pominje od Niša do Dimitrovgrada povezaće nas sa bugarskim gasovodima, a ni sami Bugari još nemaju dovoljno gasnih veza sa Grčkom da mogu da nas snabdeju gasom iz Azerbejdžana", dodala je ona.