latinica  ћирилица
29/05/2015 |  12:30 | Autor: RTRS

Skupština dijaspore i Srba u regionu- bez delegata iz RS

U susret zasjedanju Skupštine dijaspore i Srba u regionu koje bi trebalo da se održi u junu, Republika Srpska neće imati svog predstavnika. Skupština inače broji 45 delegata iz cijelog svijeta.
Dragan Stanojević - Foto: RTRS
Dragan StanojevićFoto: RTRS

" Dosadašnji predstavnik Republike Srpske je bila akademik Snježana Savić, ali se povukla nakon imenovanja u Ustavni sud. Bila je veoma aktivna, na odlasku je potpuno ispoštovala proceduru, ali nakon nje iz RS nismo dobili novog delegata", kaže Dragan Stanojević predsjednik Skupštine.

"Mi na to ne možemo uticati", jer delegate predlažu nadležne organizacije ,kaže Stanojević i dodaje: "Bilo bi logično i da Srbi iz Federacije BiH budu predstavljeni u Skuštini, ali do toga nije došlo. Inače, problem je u odnosu broja delegata i zemalja koje predstavljaju, a suština je u tome što je zakon pravljen bez nas. Tako se desilo da imamo jednog delegata iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i jednog koji zastupa cijelu Evroaziju, taj ogromni prostor. I to je nelogično, ali ćemo tražiti izmjene tog zakona".

Shodno Zakonu o dijaspori i Srbima u regionu Skupštinu čini 45 delegata dijaspore i Srba u regionu. Bliže uslove i način izbora delagata, kao i slučajevi prestanka mandata delegata prije isteka roka od četiri godine, sporazumno utvrđuju organizacije koje djeluju na teritoriji države za koju se vrši izbor određenog broja delegata.

Stanojević vidi propust zakonodavca i u formiranju broja Savjeta koji predstavljaju skupštinska tijela.

"Predložio sam poseban Savjet za Srbe iz regiona, jer su njihovi interesi potpuno drugačiji od onih iz Evrope ili drugih dijelova svijeta. Savjet bi imao predsjednika koji bi se bavio samo regionom", kaže Stanojević.

"Postoji mnogo problema koje bismo morali riješiti na sljedećem zasjedanju, koje će praktično biti više radni sastanak, jer su delegati u tehničkom mandatu i trebalo bi da dođe do izbora novog saziva. Sjednica će biti održana tokom juna, a mi smo pripremili brojna rješenja koja će konačno ustrojiti rad Skupštine", zaključio je Stanojević.

Dragan Stanojević je gost-urednik u emisiji "Besjednik" koja je na programu RTRS Plus u ponedjeljak 1.6. u 20.15 časova.