latinica  ћирилица
29/05/2015 |  13:13 | Autor: SRNA

Malešević: U završnoj fazi izrada strategije razvoja obrazovanja

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je da je u završnoj fazi izrada nacrta Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine u Republici Srpskoj, koja će u julu biti upućena Narodnoj skupštini Srpske.
Banjaluka - Malešević - obraćanje učesnicima konferencije - Foto: SRNA
Banjaluka - Malešević - obraćanje učesnicima konferencijeFoto: SRNA

"Vjerujem da ćemo iduće sedmice organizovati stručnu raspravu o nacrtu ove strategije, kako bi svojim prijedlozima doprinijeli kvalitetu", rekao je Malešević u Banjaluci.

Komentarišući jučerašnje zaključke Unije studenata Republike Srpske o potrebi donošenja novog zakona o visokom obrazovanju, Malešević je rekao da je ovo moguće nakon donošenja Strategije razvoja obrazovanja do 2020. godine.

On je podsjetio da je u planu rada Narodne skupštine i Vlade Srpske da zakon iz ove oblasti ide u skupštinsku proceduru u četvrtom kvartalu.

"Mnoge promjene u visokom obrazovanju, kao i pitanje licenciranja studijskih programa moraju biti definisani u zakonu", istakao je Malešević.

On je ocijenio da obrazovanje u Srpskoj stagnira zbog čega Ministarstvo mora preduzeti mjere kako bi došlo do poboljšanja kvaliteta na visokoškolskim ustanovama, ali i u osnovnoj školi, te predškolskom obrazovanju.

Unija studenata Republike Srpske apeluje da se ubrzaju aktivnosti na donošenju Strategije razvoja obrazovanja i Zakona o visokom obrazovanju u Republici Srpskoj.

Unija studenata smatra da bi najveći prioritet trebalo da imaju aktivnosti koje se odnose na pooštravanje kriterijuma za licenciranje visokoškolskih ustanova, uvođenje obaveznog relicenciranja i rangiranje Fakulteta prema indikatorima kvaliteta, ističe se u zaključcima sa današnje sjednice Unije studenata Republike Srpske održane u Banjaluci, koji su upućeni predsjedniku Vlade i ministru prosvjete i kulture Republike Srpske.