latinica  ћирилица
29/05/2015 |  13:16 | Autor: SRNA

Komić: Nauka treba da doprinese razvoju privrede Srpske

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić izjavio je da komercijalizacija znanja, rješavanje problema, naročito u oblasti elektrotehnike, mašinstva i informatike mogu znatno doprinijeti privrednom razvoju, te povećanju nivoa konkuretnosti privrede i otvaranja novih radnih mjesta u Srpskoj.
Banjaluka - konferencija "DEMI 2015" - Foto: SRNA
Banjaluka - konferencija "DEMI 2015"Foto: SRNA

"Akademska i poslovna zajednica treba zajedničkim naporima da nađu nova rješenja za dalji privredni razvoj Republike Srpske", istakao je Komić, otvarajući danas na banjalučkom Mašinskom fakultetu konferenciju "DEMI 2015", koja predstavlja vodeći skup za predstavljanje novih rezultata istraživanja i razvoja u oblasti elektrotehnike, mašinstva i informatike.

Komić je pozvao goste istraživače da i narednih godina učestvuju na ovoj manifestaciji i pomognu stalni rast kvaliteta ovog skupa.

"Nastojanje učesnika konferencije treba da ide u pravcu što veće posvećenosti i mogućnosti praktične primjene i komercijalizacije istraživačkih saznanja saradnjom sa privredom i stvaranjem konzorcijuma koji će obezbijediti finansiranje fondova EU", zaključio je Komić.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, obraćajući se učesnicima konferencije, istakao je da kadrovi iz prirodno-matematičkih, tehničkih i tehnoloških nauka predstavljaju pokretačku snagu privrednog i društvenog razvoja Srpske.

"U Srpskoj se trenutno smanjuje broj studenata na prirodnim naukama, te bi trebalo raditi s ciljem da broj diplomiranih studenata u ovim oblastima bude znatno povećan", rekao je Malešević, podsjetivši da resorno ministarstvo od 2008/2009. godine stimuliše studente koji upisuju deficitarna zanimanja.

Malešević je izrazio uvjerenje da će ova konferencija doprinijeti da se promijeni odluka kod svršenih srednjoškolaca da ne upisuju društvene, već prirodno-matematičke i tehničke studije, radi doprinosa bržem razvoju Republike Srpske.

Dekan Mašinskog fakulteta Banjaluka Darko Knežević rekao je da je ova konferencija kvalitetnija u odnosu na ranije, navodeći da će na skupu profesori izložiti 117 naučnih radova, od čega ih je 85 iz inostranstva, i to Norveške, Rumunije, Bugarske, Njemačke, Austrije i zemalja bivše Јugoslavije.

Knežević je zahvalio Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske za saradnju i pomoć u organizaciji ovog skupa, čiji je pokrovitelj.

Konferenciji su prisustvovali rektor banjalučkog Univerziteta Stanko Stanić, dekan banjalučkog Elektrotehničkog fakulteta Branko Dokić, ugledni profesori, akademici, naučni i stručni i javni radnici.