latinica  ћирилица
29/05/2015 |  19:52 | Autor: B92

Ljosa u junu u Srbiji

Nobelovac Mario Vargas Ljosa posjetiće krajem juna Crnu Goru i Srbiju i kao gost izdavačkih kuća Nova knjiga i Laguna družiće se sa čitaocima i obići Podgoricu, Beograd, Novi Sad.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2010. Mario Vargas Ljosa rođen je 1936. godine u Peruu, u mjestu Arekipa. Osnovnu školu je upisao u Koćamambi u Boliviji, vojnu školu "Leonsio Prado" u Limi u Peruu, srednju školu u peruanskom gradu Pjuri. Diplomirao je književnost na Univerzitetu "San Marko" u Limi i doktorirao na Univerzitetu u Madridu 1959. godine.

Živio je neko vrijeme u Parizu, radio kao nastavnik, novinar Frans presa i raznih hispanoameričkih časopisa.

Politički je na početku bio pristalica revolucionarnog režima Fidela Kastra, ali je kasnije postao veoma kritičan prema njemu i njegovom jednopartijskom režimu. U Londonu je gostovao kao profesor, u Vašingtonu i u Portoriku predavao je na univerzitetu.

Živeo je i u Barseloni, odakle se vratio i postao član Pen kluba, predavao na Kembridžu, postao član peruanske Akademije za jezik. Ljosa je bio veoma politički angažovan i kandidovao se za predsjednika Perua 1990.

Prije tradicionalne manifestacije Noć knjige, koja će se održati 12. juna, prvi put na srpskom jeziku biće objavljeni memoari Vargasa Ljose "Riba u vodi" u izdanju Lagune.

Ova knjiga u naizmjeničnim poglavljima, obuhvata sjećanja na dvije presudne etape u Ljosinom životu - s jedne strane, onu koja počinje krajem 1946, perioda njegovog djetinjstva kada mu je rečeno da mu otac nije umro, već da se razveo od njegove majke, i kada ga je upoznao, do 1958. godine, u kojoj mladi pisac napušta Peru i odlazi u Evropu; s druge strane, predsjedničku kampanju u Peruu koja se, poslije njegovog poraza od Fuhimorija na izborima u drugom krugu, završava 13. juna 1990, drugim putovanjem u Evropu koje, kao i ranije, treba da označi drugi period u životu autora u kojem književnost ponovo "zauzima središnje mjesto“.

Krajnje ubjeđenje i lična velikodušnost ovdje opisani, kao i njegova odlučna i žestoka uvjerenost i izražajna energija, pretvaraju "Ribu u vodi" ne samo u strasno i neizostavno svjedočanstvo, već i u jednu od glavnih knjiga iz cjelokupnog Ljosinog opusa, navodi beogradski izdavač.