latinica  ћирилица
01/06/2015 |  20:39 | Autor: RTRS

Godišnjica formiranja 1. Krajiškog korpusa VRS (VIDEO)

Danas se navršavaju 23 godine od osnivanja 1. Krajiškog korpusa. Kao okosnica Vojske Republike Srpske imao je više od 120 000 vojnika koji su branili granicu dužu od 1000 kilometara. Više od 5000 boraca ovog korpusa dalo je živote za odbranu otadžbine.

Nakon povlačenja ЈNA u zoni odgovornosti 5. korpusa bivše jugoslovenske vojske formiran je Prvi krajiški korpus, a za njegovog komandanta postavljen je 19. maja 1992. Momir Talić. Prvi korpus je bio najveći od sedam korpusa VRS.

Mnogi njegovi borci kao što je Ratko Dojčinović iz Banjaluke rat su  počeli u Slavoniji 1991. godine, da bi godinu dana kasnije, kao borci 1. Krajiškog korpusa učestvovali u probijanju koridora kroz Posavinu.

Dojčinović je u ratotišao, kaže, da bi odbranio srpski narod. Ranjen je u grudi i nogu 1993.godine, nakon čega mu je noga amputirana.

"Bio sam na probijanju koridora na oslobađanju broda ma borbama oko Orašja i kod Brčkog gdje sam ranjen", kaže demobilisani borac Ratko Dojčinović. Najteže mu je bilo, kaže, tokom oslobađanja Broda.

"Tada su se noge odsjekle i da nije bilo prijatelja iz čete koji me je gurnuo u kanal ne znam šta bi bilo sa mnom", sjeća se ovaj ratnik.

 Prvi krajiški korpus bio je okosnica vojske Republike Srpske sa 127 000 boraca. Najveći uspjeh bilo je probijanje koridora života 1992.godine.

"Odvajanjem praktično zapadnog dela RS od matice Srbije, od istočnog dijela RS, od glavnog štaba bio bi veoma veoma težak", kaže general Boško Kelečević.

 Više od 5000 vojnika 1. krajiškog korpusa ugradilo je svoje živote u Republiku Srpsku, a 20 000 ih je ranjeno.